Meme ağrısı (mastodinia)

Meme ağrısı (mastodinia)

Meme ağrısı (mastodinia) tek başına meme kanseri açısından anlamlı değildir. Meme kanseri sinsi bir hastalıktır ve genellikle ağrı yapmaz. Memede hissedilen ağrı, sancı, gerginlik hissinin en sık sebebi yaşanan hormonal değişikliklerdir.

Meme ağrısı (mastalji), kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen memelerde keskin ve yanma tipi ağrılar, gerginlik ve hassasiyet gibi şikayetlerdir. Bu ağrılar tek bir memede veya her iki memede birden görülebileceği gibi sürekli olarak görülen veya ara sıra ortaya çıkan ağrılar şeklinde de söz konusu olabilir. Yine aynı şekilde ağrıların şiddeti de hafif, orta veya şiddetli olabilir. Memelerde ağrı sorunu, menstruasyon siklusunun doğal bir parçası olarak sıklıkla görülebilen ve herhangi bir zararı bulunmayan türde olabilir. Bu tip ağrılar genellikle ayın yalnızca birkaç gününde veya adet kanamasının başlangıcından önceki iki veya üç günlük süreçte yaygın olarak görülür. Genellikle her iki memeyi birden etkiler ve şiddeti de kişiden kişiye değişir.

Bazı bireylerde adet döngüsüne bağlı doğal ağrılar bir haftaya varan süreçlerde etkili olabilse de memedeki ağrı sorununun bir ay boyunca devam etmesi, ağrının adet döngüsüne ilişkin bir ağrı olmadığını gösterir. Bu durumda ağrılara neden olan etken hormonal problemler, memede iyi veya kötü tümörlerin varlığı, yumurtlama bozuklukları gibi pek çok faktör olabilir.

Olası ağrı nedenleri arasında kanser gibi çok ciddi durumların da yer alması nedeniyle adet döngüsüne bağlı olduğu düşünülmeyen meme ağrılarında mutlaka bir hekime başvurularak muayeneden geçilmelidir.

Meme ağrısının başlıca sebepleri;

Süt kanalları ve süt bezlerinde ortaya çıkan tıkanıklık, enfeksiyon gibi durumlar

Emzirme veya rahatsız giysilere bağlı olarak memede oluşan yara ve tahrişler

Meme ameliyatları

Kısırlık tedavisine yönelik kullanılan ilaçlar

Oral doğum kontrol hapları ve bazı antidepresanların kullanımı

Menopoz sonrası dönemde kullanılan östrojen ve progesteron hormon tedavileri

Meme kanseri

Memelerin büyük olması (genellikle sırt ve boyun ağrıları ile bir arada görülür)

Bu makale 6 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Serkan Fatih Yeğen

Etiketler
Meme ağrısı
Op. Dr. Serkan Fatih Yeğen
Op. Dr. Serkan Fatih Yeğen
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube