10 günde tatlı bağımlılığınızdan kurtulmanın yolları

10 günde tatlı bağımlılığınızdan kurtulmanın yolları

Tatlı yemeden duramıyor musunuz? Pek çok insan da öyle.. Ancak unutmayın ki ne kadar şeker tüketirseniz, o kadar fazla şeker tüketmek istersiniz. Ama iyi haber, 10 gün uygulayacağınız önlemlerle şeker bağımlılığınızdan kurtulmanız mümkün!

Şekeri seviyor olabilirsiniz, ama şekerin sizi pek sevmediğini unutmayın. Hem sağlığınız, hem de bel çevreniz için zararlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Yeni araştırmalar, şekerin biyolojik olarak bağımlılık yaptığını da kanıtladı. Yetişkin kadınların günde 5 tatlı kaşığı, erkeklerin 9 tatlı kaşığı, çocuklarınsa 4 tatlı kaşığından fazla şeker tüketmesi önerilmiyor. Oysa ortalama erişkinler 22, çocuklar ise 34 tatlı kaşığı şeker tüketiyor. Sadece 1 kutu gazlı içecek 10 tatlı kaşığı şeker içeriyor.

Şekeri diyetinizden çıkarmakla aynı zamanda asid reflü, irritabl barsak, halsizlik, migren, anksiete ve stress, eklem ağrıları ve döküntüleriniz de azalacaktır. Amerikan Diyetetik ve Diyabet Vakfına göre, artmış şeker tüketimi dejeneratif hastalıkların önde gelen sebebidir. Hızlı ve güçlü bir detaoks için alttaki 10 öneriyle şekere veda edebilirsiniz.

1-Karar verin. 10 günlük bir detoxa kendinizi adayın. Bu değişiklikler bedeninizi ve beyninizi resetleyecektir.

2-Şekerin tüm çeşitlerinden uzak durun. Unlu mamüller, yapay tatlandırıcılar, hidrojene yağ içeren besinler, MSG ve ambalajlı gıdalar buna dahildir.

3-Kalorili sıvı tüketmeyin. Tatlandırılmış Ice Tea, kahve ve yeşil sebze suları dışında hiçbir meyve suyu tüketmeyin.

4-Tüm öğünlerinize protein ekleyin. Yumurta, balık, tavuk, baklagiller en iyi seçeneklerdir.

5-Doğru karbonhidratları yiyin. Kuşkonmaz, yeşil fasulye, mantar, soğan, domates, kabak, rezene, patlıcan gibi nişastasız sebzeleri tercih edin.

6-Her öğünde sağlıklı yağlara yer verin. Avokado, balık, ceviz gibi omega 3 den zengin besinleri diyetinize ekleyin.

7-Stress yönetimini öğrenin. Stresslendiğinizde kortizol seviyeniz tavan yapar. Bu da açlık hissinizi ve şeker isteğinizi arttırır.

8-Gluten ve sütten uzaklaşın. Zor olsa da, ilk iki üç günden sonra daha enerjik hissedersiniz.

9-Yeterli uyumaya dikkat edin. Gecede 8 saatten az uyumak sizi daha fazla kalori almaya iter.

Özetle, şeker alışkanlığınızdan kurtulabilirsiniz. Detox yapmak, asla bir cupcake yiyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Ancak kalori tüketimi konusunda kontrolü ele almanızı sağlar.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Tatlı bağımlılığınızdan kurtulmanın yolları
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube