Medikal estetikte fraksiyonel lazer uygulamaları

Medikal estetikte fraksiyonel lazer uygulamaları

Medikal estetik alanında farklı amaçlara yönelik kullanılan lazer tedavi yöntemleri arasında

“Fraksiyonel Lazer” in etkili ablasyon özelliği nedeniyle cilt yenilemede değeri ayrıdır. Fraksiyonel lazerler, tedavi edici etkisi yüksek yan etkisi düşük olmaları sebebiyle, en çok tercih edilen ameliyatsız cilt yenileme uygulamaları arasındadır.

Cilt yenilemede kullanılan fraksiyonel lazer, ciltte mikro düzeyde kolonlar açarlar

Termal hasar oluşan bölgeye canlı hücreler göç ederek buradaki onarım mekanizmasını uyarırlar ve cilt altında yeni kollajen üretimi başlar. Tedavi sonrası kollajen yapımı birinci-üçüncü aydan itibaren başlar. 

Fraksiyonel lazer;

Sivilce izi(derin-yüzeyel)

Yara izleri (skar-nedbe-keloid-fibrozis) 

Cilt lekeleri (keratoz-melasma-güneş lekesi)

Derin kırışıklıkları

Cilt sarkmaları (gıdı-kol altı vb)

Göz kapakları

Çatlak tedavisi

Genital bölge estetiğinde      

öncelikli tercih edilen tedavi yöntemlerdendir.

Erb-Yag Lazer uygulamaları kullanılan başlığa,dalga boyuna,derinlik ve spot size (alan nokta çapı) etki mekanizmaları farklılık gösterir. Ciltte kullanılan fraksiyonel uygulamalarında tedaviyi “seçici termal etki”, “yüzeysel” ,”orta derece ” “derin” “smooth mode” gibi  farklı gruplandırabiliriz.

Örneğin; Erb-Yag azer teknolojisi ile uygulanan “Light peel” kontrollü hasarlama (mozaik tarama) mekanizması ile ciltte yerleşik epidermal lekeleri yok ederek,kollajen ve epitel dokunun yenilenerek iyileşmesini,cildin bir hafta sonrasında pürüzsüz bir görünüme kavuşmasını sağlar.

Fraksiyonel lazer ciltte soyucu etki yapmaz. Işınlar fraksiyonel olarak çoklu nokta çapında ve hüzmeler halinde deriden geçerek derinde faydalı ısı hasarı yaratmaktadırlar. 

Güçlü olmasına karşın fraksiyonel özelliği sayesinde kimyasal peeling (soyma) ve Vermabrazyon işşlemlerine göre çok daha kontrollü ve kesin, uygulama sonrası iyileşme hızı çok yüksek ve iyileşme süresi kısadır. Fraksiyonel lazer uygulama sonrası,  cilt altı kollajen  dokularda kısalma meydana gelir.

1 - 3 aylık süreçten itibaren cilt altında yeni kollajen oluşumu ve cilt altı bağ dokusunda yeniden düzenlenme(rejuvenasyon) meydana gelir. Tedavi sonrası ,ciltte gerilme, cilt üzerindeki pürüzlerde, lekelerde ve izlerde yüksek düzeyde azalma,gözeneklerde daralma ile “cilt gençleşmesi” gerçekleşir . 

Seans uygulama aralıkları 1,5  -3 ay arasıdır. Leke ve cilt yenilemede 2-3 seans yeterli olmakla birlikte, derin akne skarları (sivilce izleri ) yara-keloid izlerinde tam tedavi sağlanması için 3-5 seans gerektiği olmaktadır. Fraksiyonel lazer uygulama öncesinde hastalara lokal anestezik kremler uygulanır. Uygulama esnasında hafif yanma ve acı hissi oluşur. 3-7 gün içinde iyileşme süreci tamamlanır. İlk 3 gün cildin suyla teması ve direkt güneşe maruziyet istenmez. Kabuklanma ve gerginliği  hafifletmek amacıyla işlemi uygulayan hekim tarafından önerilen nemlendirici ve doku iyileştirici kremler ile güneş koruyucu kullanılır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Pelin Taşkıran

Dr. Pelin TAŞKIRAN, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.

Medikal Estetik alanında çalışmalar yapan Dr. Pelin TAŞKIRAN, Nişantaşı'nda bulunan kendi özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Fraksiyonel lazer tedavisi
Dr. Pelin Taşkıran
Dr. Pelin Taşkıran
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube