Cilt tipleri ve cilt bakımının önemi

Cilt tipleri ve cilt bakımının önemi

Cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır. Vücudumuzun iç sağlığını dışa yansıtan bir ayna görevi görür. Kansızlık, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, dolaşım sistemi problemleri, kalp hastalıkları ve benzeri birçok sağlık problemleri, beslenme durumu, stres, yorgunluk gibi sosyal faktörler cildimizin görünümünden kendini hemen ele verir.

Yanlış beslenme,  uyku problemleri, sigara, alkol, hava kirliliği, egzoz gazları,  ultraviole ışınlar, makyaj, yanlış kozmetik ürün kullanımı, cilt temizliği ve bakımının yapılmaması gibi nedenler cildimize zarar vererek erken yaşlanmasına neden olur.

Çoğumuz  elimizde bulunan çeşitli kozmetik ürünler ile elimizden geldiğince günlük cilt temizliğimizi ve bakımımızı yapmaya çalışırız. Ne yazık ki  evde uygulanan yöntemler  ile derinlemesine bir bakım ve temizlik yapmak neredeyse mümkün değildir.  Gerçek anlamda bir işlem ortalama 1,5-2 saat sürmektedir. Ayda bir defa olacak şekilde kendimizi ve cildimizi işin uzmanlarına emanet etmek sağlığını ve gençliğini korumada oldukça önemlidir.

Profesyonel cilt bakımında yüzeydeki ölü hücreler uzaklaştırılır, gözenekler açılır, siyah noktalar temizlenir, cildin kanlanması artar ve derinlemesine nemlendirilir.  Düzenli cilt bakımı uygulandığında yaşlanma süreci geciktirilir, toksinler temizlenir ve cilde sürekli ışıltılı ve sağlıklı bir görüntü kazandırılır.

Cilt Tipleri

Normal Cilt

Normal cilt tipi nadir görülür. Görünümü şeffaf, gözenekleri kapalı, lekesiz ve problemsiz bir cilttir. Yağ oranı normaldir. Genellikle sivilce görülmez.  Hafif bir bakımla doğal güzelliğini korur. Süt tipi temizleyiciler, alkol oranı normal bir tonik ve su içerikli nemlendiriciler bu cilt tipine uygun ürünlerdir.  Güzelliğini korumak için düzenli bakımı şarttır.

Kuru Cilt

İnce bir üst deriye sahip, gözenekleri ufak ve kapalı bir cilttir. Yağ salgılanması azdır. Mattır ve pul pul kalkmalar görünür. Cilt gergindir fakat çabuk kırışır. Süt tipi temizleyici, alkolsüz tonik, yağ bazlı nemlendiriciler, besleyici gece kremi ve göz çevresi kremi bu cilt tipine kullanılması gereken ürünlerdir.

Karma Cilt

Alın, burun ve çene (T bölgesi) yağlıdır. Yağlı olan kısımlarda siyah nokta, yağ butonları ve açık gözenekler bulunur. Karma ciltte her bölge kendi özelliğine göre ele alınmalıdır.

Yağlı Cilt

Görünümü parlak ve yağlı, gözenekleri açık bir cilt tipidir. Gözeneklerin içi genellikle dolu, siyah noktalı ve sivilceli olabilir. Cildin üst tabakası kalındır ve cilt yüzeyi düzensizdir. Yüzeyi genellikle portakal kabuğuna benzer. Akne problemini önlemek için çok dikkatli bir günlük temizlik programı uygulanmalıdır. Jel tipi temizleme ürünleri, alkollü tonik, su bazlı nemlendiriciler bu tür ciltlere uygun ürünlerdir.

Olgun Cilt

Hücre yenilenmesi azalmış, elastikiyet kaybı başlamış , yaşlı görünen bir cilttir. Ölü hücreler kat kat yığılarak cilde kaba bir görünüm verir. Yağ hücrelerinin yavaş çalışması derin çizgilere ve gevşemeye neden olur. Sürekli bakım yapılmazsa, nemlendirilmezse deri  kurur ve kırışır. Olgun cilt her cilt tipi içerisinde izlenebilir.

Atrofik Cilt

Hücre yaşlanması ilerlemiş, nemini ve yağını yitirmiş, elastikiyetini kaybetmiş, sarkmış, ince çizgileri derinleşmiş cilt tipidir. Kozmetik olarak cildi sıkı haline dönüştürmek mümkün değildir.

Couperozlu Cilt

Cilt yüzeyinin altında çatlak kılcal damarların görülmesidir. İnce ciltlerde daha sık görülür. Güneş ışınları, yaşlanma, aşırı sıcak ve soğuğa maruziyet, alkol ve bazı yiyecekler bu tip probleme neden olur.

Akneli Cilt

Bu cilt türü yağlı cildin tüm özellikleri taşır. Ergenlik döneminde yaygındır. Akneler yüz dışında omuz ve sırtta da gözlenebilir. Akne problemi, siyah noktalar ve dolu porlar şeklinde başlar. O yüzden hem evde düzenli bakım hem de sık aralıklı bir uzman tarafından derinlemesine cilt bakımı şarttır. Akne ihmal edilirse tedavisi mümkün olmayan izlere neden olabilir.

Profesyonel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

 Cildin Ayrıntılı Değerlendirilmesi

Profesyonel cilt bakımında cilt önce hekim ve estetisyen tarafından cilt bakım ünitesinin bir parçası olan loop (büyüteç) yardımıyla ayrıntılı değerlendirilir. Cildin yağlılık durumu, gözeneklerin açık olup olmadığı, gözenek içlerinin doluluğu, cildin nem düzeyi, elastikiyeti, kalınlığı, hassasiyeti, kepeklenme ve pullanma olup olmadığı, çizgilenmeler, izler, lekeler, akne olup olmadığı ve kılcal damarların durumu ayrıntılı şekilde değerlendirilir. Cilt tipine ve ciltte saptanan problemlere göre kullanılacak ürünler, bakım aşamaları  ve süreleri belirlenir.

Klasik Cilt Bakımı Aşamaları

1)      Cilt Temizliği

Derinlemesine cilt bakımının ilk aşaması  cildin temizlenmesidir. Yağlı ciltlerde temizleme jeli, kuru ciltlerde temizleme sütü, karma ciltlerde ise bölgeye uygun temizleme ürünü ile tek kullanımlık cilt süngerleri ile temizlik yapılır.

2)      Tonik Uygulaması

Toniklerin dezenfektan özelliği vardır ve cildi tazeler. Akneli ciltlerde antiseptik, kurutucu ve alkollü tonik, yağlı ciltlerde gözenek sıkılaştırıcı alkollü tonik, kuru ciltlerde alkolsüz tonik uygulanır.

3)      Peeling

Peeling ölü deri tabakasını temizler, gözenek başlarını açarak dışarıya yağ atılımını kolaylaştırır, komedon ve akne oluşumunu engeller, ciltte oluşan bazı lekelerin açılmasını hatta yok olmasını sağlar. Peeling işlemi sırasında primatör denilen bir aletle çeşitli boylardaki fırçalar kullanılarak işlemin etkisi arttırılır.

4)      Buhar Uygulanması

Bu aşamada cilde Vapozon denen makina ile ozonlanmış buhar verilir. Makine ürettiği sıcaklık sayesinde cildin daha iyi temizlenmesini sağlar, cilde elastikiyet, tazelik ve canlılık verir.Cilde uygulanacak ürünlerin daha derine nüfuz eder. Buharın içeriğindeki ozon ciltte sorun yaratan ve akne oluşturan bakterileri dezenfekte eder.

5)      Ciltteki komedonların ve yağ keseciklerinin temizlenmesi

Buhar ile yumuşamış olan gözeneklerin içi, komedonlar, siyah noktalar temizlenir.  Bu işlem sırasında vakum aletleri kullanılabilir.

6)      Cilde yeniden tonik uygulanması

Ciltteki gözenekler temizlendikten sonra yeniden tonik uygulaması yapılır.

7)      Jet Peeling

Jet peeling yüksek teknoloji ürünü bir cilt bakım sistemidir. Cilde oksijen ve bazen de ozon gazıyla karıştırılmış serum fizyolojik solüsyonunu basınçlı bir biçimde uygular. Cilt bakım basamaklarından biri olarak uygulanabileceği gibi cilt bakımında tek başına da uygulanabilir. Derin temizlik, nemlendirme ve dolaşımı arttırıcı etki gösterir.

8)      Yüksek Frekans Uygulanması

Yüksek frekans aleti çoğunlukla cilt bakım ünitesinin bir parçasıdır. UV-C ile çalışır. Ozon kokusu yayar. Cildi dezenfekte eder. Ucu daha ince bir probla değiştirerek hedef işlemi denilen sadece komedon ve akne üzerine de uygulama yapılabilir. Aknelerin kuruması ve  komedonların derinlemesine temizliği sağlanır.

9)      Maske uygulanması

Cilt tipine ve ciltteki problemlere göre arıtım maskesi, nem maskesi veya besleyici maskeler kullanılır. Maske cildi nemlendirir, besler, lekelerin ve cilt çizgilerinin hafiflemesine yardımcı olur, ölü hücreleri uzaklaştırır.

10)   Nemlendirme ve Masaj

Yüz bakımının son aşamasında cilde çeşitli vitamin ampülleri ve nemlendirici uygulanarak masaj yapılır.

 

 

 

 

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube