Light ürünler ve merak edilenler

Light ürünler ve merak edilenler

Light ürünler ile ilgili danışanlarımdan sıklıkla sorular alıyorum.

En sık sorulan sorular ve cevaplarını sizlerle paylaşmak istedim..

1.    Light ürün seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Light ürün seçerken mutlaka ürünün etiketi dikkatle okunmalıdır.

·         Bu light üründe acaba gerçekten daha mı az enerji – yağ var?

·         Referans ürüne göre fark ne kadar?

·         İçerisinde tatlandırıcı var mı?

·         Ürünün içeriği ve besin değeri tam olarak nedir?

gibi soruların cevapları ürün etiketinde aranmalıdır.

2.    Light ürünlerin kullanımında ne gibi hatalar yapılıyor? Bu hataların nasıl önüne geçilebilir?

Light ürünler ile ilgili pek çok kişi tarafından çeşitli hatalar yapılmaktadır. Örneğin bunlardan en başlıcası; light ürünlerin zayıflattığı ve vücutta bulunan yağları yaktığı düşüncesidir. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Light ürünler, referans ürüne göre daha az kalori içerir; ama zayıflatma gibi bir özelliği yoktur. Zayıflatmanın tersine; eğer tüketim miktarına dikkat edilmezse fazla kalori alımına sebep olacağı için şişmanlatabilir bile… İşte bu yüzden; light ürünleri bilinçli şekilde tüketmek çok önemli.

3.    Ana öğünlerde light ürün kullanımını tavsiye eder misiniz?

Evet; niye olmasın. Normal bir ürüne göre daha az enerji içerdiği için fazla kalori alımını engellemiş olur. Ara öğünlerde light türünler tüketilebilir. Özellikle bisküvi-kurabiye tarzı fazla şekerli ve yağlı yiyeceklerin light özellikte olanlarını tercih etmekte fayda var. Ama tüketim miktarına mutlaka dikkat edilmelidir; bu miktar aynı normal besinlerde olduğu gibi kişinin gereksinimlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, fiziksel aktivite durumuna, metabolizma hızına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Gereksiniminiz olan miktarları öğrenmek için mutlaka Diyetisyene başvurmalısınız. Diyetisyeniniz size uygun beslenme programını planlayacaktır.

4.    Light ürünlerde besin kaybı söz konusu mudur?

Bu üründen ürüne değişkenlik göstermektedir. Bazı light ürünler, normal ürüne göre daha az kalori içerir; ama aynı zamanda besin değeri de daha azdır; daha az vitamin ve mineral içerir. Dolayısıyla bu iki ürünü karşılaştırdığımızda besin değerinde azalma söz konusu olmuştur. Ama bu durum tüm light ürünler için geçerli değildir. Piyasada pek çok çeşitte ve özellikte pek çok firmanın light ürünü mevcut. Bunların arasında tercih yaparken etiketler dikkatle okunmalı ve sonrasında satın alınmalıdır.

5.    Light ürünleri çocuklar da tüketebilir mi?

Light ürünlerin tüketimini, bebeklik ve çocukluk çağında önermiyoruz. Bu yaş grubundaki çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları çok önemli; aynı zamanda mümkün olduğunca doğal beslenmeleri lazım. Bazı light ürünlerde fazla miktarda katkı maddesi ve tatlandırıcı, vb. çeşitli takviyeler bulunabiliyor. Bebeklik ve çocuk çağında beslenme ne kadar sağlıklı ve doğal olursa ileriki yaşlardaki sağlık durumu da o derece olumlu etkilenecektir.

6.    Diyet uygularken mutlaka light ürün kullanmak mı gerekir?

Diyet uygularken mutlaka light ürün kullanmak tabi ki gerekmez. Ama light ürünlerden yardım alınabilir. Light üründe daha az miktarda yağ, şeker, enerji bulunduğu için daha az enerji alımına yol açacak ve kilo vermeyi kolaylaştırabilecektir.

7.    Light ürünler gerçekten düşük kalorili midir?

‘Light ürün’ ibaresi, enerjisi referans ürüne göre %25 azaltılmış ürünlerde kullanılabiliyor (Türk Gıda Kodeksi). Yani light ürünlerin enerji içerikleri, light olmayan ürüne göre 1 / 4 ü kadar azaltılmıştır. Örneğin; 1 adet kurabiye 100 kkal enerji içeriyor olsun; bu kurabiyenin kalorisi azaltılıp ‘light kurabiye’ şekline dönüştürüldüğünde bu kurabiyenin enerji içeriği 75 kkal’e inmekte. Ama görüldüğü gibi bu kurabiye light olmasına rağmen kalorisiz değil; ve enerji miktarında da mucizevi bir azalma söz konusu değil. O yüzden tüketim miktarına dikkat!

8.    Uzun süre light ürünleri tüketmek sakıncalı mıdır?

Uzun süre light ürünün kullanılmasında aslında bir sakınca yok. Ama tabi kullanım miktarına, kullanım sıklığına, kullanım süresinin uzunluğuna, light ürünün cinsine bağlı olarak sonuç değişebilmektedir. Örneğin fazla miktarda tatlandırıcı alımı vücutta laksatif etki gösterebilir. Laksatif etki ‘ishal yapıcı’ anlamına gelir. Tatlandırıcı ile yapılmış light ürünlerin fazla miktarda tüketimi sonucunda ishal görülebilmektedir. Yine aynı şekilde fazla kalori alımına sebep olacağı için kilo alımları gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden her tür besinde olduğu gibi light besinlerin de tüketim miktarları oldukça önemli.

Diyetisyen İpek AĞACA

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger

İlk ve tek tercihim olan Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesinden 2007 yılında başarıyla mezun oldum. 2009 yılında yüksek lisans eğitimime Haliç Üniversitesi ‘Beslenme ve Diyetetik bölümü’nde devam ederek ‘Uzman Diyetisyen’ ünvanını kullanmaya hak kazandım. Mezuniyet sonrası Memorial Şişli Hastanesi, Memorial Etiler Şubesi, Dora Hastanesi, Etiler Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi gibi çeşitli kurumlarda çalıştım. Her biri bana fazlasıyla mesleki deneyim kattı. Mezun olduğum yıldan bu yana çeşitli TV kanallarında yayınlanan sağlık programlarına,  haber bültenlerine uzman konuk olarak destek veriyor; dergi ve gazetelere düzenli yazılar hazırlıyorum. Sağlık, beslenme, güzellik, wellness, vb. sağlıklı yaşama dair düzenlenen çeşitli toplantı ve etkinliklerde beslenme üz ...

Etiketler
Light ürünler
Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger
Uzm. Dyt. İpek Ağaca Özger
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube