Kürtaj kaç haftaya kadar yapılır?

Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yapılır? Gebeliğin sonlandırılmasında kullanılan ve adını uygulama tekniğinden alan kürtaj, günümüzde vakum aspirasyonu yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Rahim içerisine uygulanan negatif basınçla gebelik tahliye edilerek, rahimde kalan tüm parçalar temizleniyor. Vakumlu kürtaj olarak isimlendirilen bu yöntem işlem sonrası komplikasyon oluşma riskini minimize ediyor. Vakumlu kürtaj, klasik küretaj yönteminin aksine iyileşme sürecinin daha kısa olması sebebiyle de avantajlı bulduğumuz ve tercih ettiğimiz bir yöntem. İşlem süresi, gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna göre değişebiliyor. Kürtaj için ülkemizde belirlenen yasal süre gebeliğin 10.haftasıdır. Ancak yapılan sağlık taramalarında, muayenelerde tespit edilen hastalıklarda ya da anne ve bebek sağlığını riske eden durumlarda kürtaj prosedürü 12. Haftaya kadar uygulanabiliyor. Vakumlu kürtaj prosedürünün nasıl uygulandığı, kürtaj sonrası sürecin nasıl ilerlediği hakkında fikir sahibi olmak için yazımın devamını okuyabilirsiniz.

Kürtaj kaç haftaya kadar yapılır?

Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yapılır?

Gebeliğin sonlandırılmasında kullanılan ve adını uygulama tekniğinden alan kürtaj, günümüzde vakum aspirasyonu yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Rahim içerisine uygulanan negatif basınçla gebelik tahliye edilerek, rahimde kalan tüm parçalar temizleniyor. Vakumlu kürtaj olarak isimlendirilen bu yöntem işlem sonrası komplikasyon oluşma riskini minimize ediyor. Vakumlu kürtaj, klasik küretaj yönteminin aksine iyileşme sürecinin daha kısa olması sebebiyle de avantajlı bulduğumuz ve tercih ettiğimiz bir yöntem. İşlem süresi, gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğuna göre değişebiliyor. Kürtaj için ülkemizde belirlenen yasal süre gebeliğin 10.haftasıdır. Ancak yapılan sağlık taramalarında, muayenelerde tespit edilen hastalıklarda ya da anne ve bebek sağlığını riske eden durumlarda kürtaj prosedürü 12. Haftaya kadar uygulanabiliyor. Vakumlu kürtaj prosedürünün nasıl uygulandığı, kürtaj sonrası sürecin nasıl ilerlediği hakkında fikir sahibi olmak için yazımın devamını okuyabilirsiniz.

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Vakumlu kürtaj sadece ülkemizde değil, dünya genelinde de gebeliğin sonlandırılmasında uygulanan en yaygın teknik. İşlem, negatif basınç sağlayan bir vakum aleti ve ince uçlu plastik kanül kullanılarak gerçekleştiriliyor. Vakumlu kürtaj prosedürü öncesinde şu adımların tamamlanması gerekiyor:

  • Hastanın detaylı jinekolojik muayenesinin yapılması
  • Ultrasonla gebelik haftası tespit edilmesi
  • İşlem öncesi pıhtılaşma riskini engelleyecek tedbirler alınması
  • Kürtaj sonrası süreçle ilgili bilgilendirme yapılması

Uygulama aşamasında süreç şu şekilde işliyor:

  • Hastanın jinekolojik muayene masasında, müdahale için uygun pozisyonda işleme hazır hale getirilmesi
  • Anestezi uygulaması. (Vakumlu kürtaj işlemi genel, lokal ya da sedasyon altında gerçekleştirilebiliyor)
  • İşlemin gerçekleştirilebilmesi ve rahim içinin kolaylıkla gözlemlenebilmesi için spekulum takılması
  • Vajina girişinin dezenfekte edilmesi
  • Aspirasyonla gebeliğin tahliye edilmesi

Vakumlu kürtaj prosedüründe işlem süresi gebeliğin büyüklüğüne göre değişiyor.

Kürtaj Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Kürtaj sonrası herhangi bir olumsuzluk yaşamamak için iyileşme sürecinde doktorun tüm yönergeleri takip edilmelidir. İşlem sonrası anestezik etkilerin atlatılabilmesi için 30 ila 35 dakika dinlendirilerek taburcu edilen hasta, gündelik yaşantısına devam edebilir. Vakumlu kürtaj, uzun istirahat sürecini gerektirmeyen bir prosedürdür. Ancak bu kendinizi korumayacağınız, dilediğiniz gibi hareket edebileceğiniz anlamına gelmiyor tabi. Uygulanan yöntem bir cerrahi prosedürdür ve sonrasında özen göstermeyi gerektirir. İşlem sonrası denize ya da havuza girmek, ağır fiziksel aktiviteler, cinsel ilişki, verilen ilaçları kullanmamak ya da gelişigüzel kullanmak kürtaj sonrası için riskli davranışlardır, kaçınmak gerekir.

Vakumlu Kürtaj Ne Zaman Yapılır? En Uygun Gebelik Haftası Ne Zaman?

Kürtaj öncesi ultrason muayenesi gebelik haftasının tespiti açısından önemlidir. Gebelik kesesinin görünür halde olması gerekir. 5. Hafta ila 8. Hafta arası süreçler vakumlu kürtaj için uygun zaman dilimleridir.

Kürtaj Konusunda Merdiven Altı Tuzağına Düşmeyin!

Kürtaj ister kişisel iradeyle isterse de tıbbi zorunluluklar neticesi yapılsın, her koşulda psikolojik etkileri olan bir prosedür. Bu noktada jinekologlara büyük görevler düşüyor. Hastanın psikolojik durumu, işleme hazır olup olmadığı, kararından emin olup olmadığı gibi konular bizim için önem taşıyor. Toplum baskısı, fiyat kaygısı ya da yeterince bilinçli olmamak kadınları merdiven altı kürtaj tuzağına çekebiliyor. Bu da sağlık açısından telafisi güç sonuçlara yol açabiliyor. Gebeliğin sonlandırılması için hangi yöntem tercih edilirse edilsin, bu işlemin mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Doktorun rolü karar aşamasından iyileşme sürecinin tamamlanması aşamasına kadar önem taşır. Hijyen kurallarına uymayan, sağlığa elverişsiz ve denetimsiz ortamlarda gerçekleştirilen operasyonlar doktor tarafından gerçekleştirilse dahi risk taşır. Bu bağlamda, sadece doktor seçimi değil klinik seçimi de son derece önemlidir.

Az önce de bahsettiğim gibi kürtaj ile ilgili fiyat kaygısı kişileri yanlış seçimlere yönlendirebiliyor ve bu durum da sağlık açısından ciddi risk oluşturabiliyor. Bu noktada öncelik verilmesi gereken konu sağlığınız olmalı. Makul fiyat kriteri belirlerken ya da fiyat avantajını gözetirken, doğru doktor ve klinik seçimi yaptığınızdan da emin olmalısınız. 

Bu makale 5 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yuliya Doster

Dr. Yuliya Doster üniversite eğitimini Diyarbakır’da Dicle Tıp Fakültesinde, 2006’da tamamladı. Uzmanlık eğitimini Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde 2007-2012 tarihlerinde alan Dr. Doster Obstetrik ve Jinekoloji, Jinekolojik Onkoloji, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite, Perinatoloji ve Ürojinekoloji alanlarında çalışarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını kazandı. Uzmanlık eğitimi süresince sertifikalı Histeroskopi ve Laparoskopi eğitimi ve Jinekolojik ve Obstetrik Ultrason eğitimi aldı. 2012-2013 yıllarında uzmanlık eğitimi sonrası Muş’un Malazgirt ilçesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini tamamlayan Dr. Doster 2013-2014 yıllarında İstanbul Bağcılar Özel Medipol Universitesi Hastanesinde ve 2014-2017 yıllarında Bursa Özel Medical Park Hastanesinde görev yaptı. Bu yıl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Yuliya Doster
Op. Dr. Yuliya Doster
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube