Kuron - köprü tedavileri

Kuron - köprü tedavileri

Bir veya daha fazla dişinizi kaybettiyseniz, onların sizin görünüşünde ve ağız sağlığınızda ne denli önemli rol oynadıklarını fark etmişsinizdir. Ancak şanslıyız ki, kayıp dişleri çeşitli metotlarla telafi etmek mümkün...

 

Köprü veya sabit protez tam olarak nedir?

 

Bir veya birden fazla dişin kaybı durumunda oluşan boşlukları doldurmak için.

 

  • Komşu dişlerden destek alınması esasına dayanan klasik porselen porselen köprü çalışmaları, dişlere yapıştırılarak ağız konforunuz sağlanır.
  • Modern tedavi yöntemlerinden biri olan implant uygulamaları ile çekilen dişin yerine yine kendi dişimiz gibi hissedebileceğimiz implant ve implant üstü porselen kuronlar uygulanır.

     

Niçin köprüye ihtiyaç duyulur?

Eksik dişlerin giderilmemesi ağız ve diş sağlığını bozar. Bir köprü yüzünüzün doğal şeklinin korunmasında ve dudak – yanak desteğine yardımcı olur. Bir azı dişinizin kaybı, yüzünüzün olduğundan daha yaşlı ve yıpranmış görünmesine sebep olabilir. Bir diş kaybedildiğinde, diğer dişler kayıp dişin oluşturduğu boşluğa doğru zaman içinde hareket eder veya eğilirler. Karşı çenedeki diş de boşluğa uzar. Bu alışılmadık diş hareketleri, hem dişte hem de diş etinde gerilimlere yol açar. Bütün bunlara ilaveten, diş eti ve kemik dokularda tahribat meydana gelir. Normal - doğal diş temasları bozulduğu için, dolayısıyla fizyolojik temizlik de engellendiğinden, dişler çürümeye eğilimli hale gelirler.

 

Kayıp dişler çiğneme ve konuşmayı olumsuz yönde etkiler. Konuşurken bir çok sesi çıkarmaya yardımcı oldukları için düzgün konuşmak eksiksiz bir diş yapısıyla mümkündür. Ayrıca, tek taraflı çiğnemek eklemlere patolojik yük bindirir.

 

Bazı ön diş vakalarında, adeziv sistemle (bonding) yapılan köprüler de (maryland) kayıp dişlerin telafisi için kullanılır. Bu köprüler, diğer dişlere özel bir işlemle tutturuldukları için kuronlama işlemine gerek yoktur. Diş hekiminiz, hangi tedavi metodunun sizin için uygun olacağını tayin edecektir.

 

Kuron- köprülerin bakımı için rutin diş fırçalamaya ilaveten diş ipi, arayüz fırçaları gibi yardımcı ürünler kullanmak ve düzenli olarak periyodik diş kontrollerine gitmek ,protezlerin uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Murat Zogun

Dt. Murat ZOGUN, 1969 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

Dt. Murat ZOGUN, mesleki çalışmalarına kurucu ortaklarından biri olduğu İstanbul Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kuron
Dt. Murat Zogun
Dt. Murat Zogun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube