Kural koymada empatik hedefler

Kural koymada empatik hedefler

Sevgili ebeveynler,

Gelişimsel değerlendirme seanslarımda çocuğu ayrıntılı gözlemlediğim gibi, siz ebeveynleri de ayrıntılı bir şekilde gözlemlemekteyim. Sizlerin çocuklarınıza dair beklentilerinizi,hedeflerinizi izlemekte ve dinlemekteyim.

-Hayır alma ağzına şunu!

-Bırak kızım/oğlum şunu!

-Şu önündekiyle oyna!

-Kalkma, gitme,koşma!

Ebeveyn merkezli hedefler, çocuğun istek ve seçimlerini gözetmeksizin, çocuğun ebeveyne saygı ve itaat etmesine yöneliktir yani ebeveynin ihtiyacına yöneliktir. Ama iş pratiğe döküldüğünde çocuğumuzun bu sert direktiflere tepki gösterdiğini görmekteyiz.
Olumlu ve yararlı olan hedef ise Empatik Hedeflerdir. Çocuğun ihtiyaçlarını ön plana çıkaran, sevgi - güven - hoşgörü sağlamaya yönelik.
Çocuğunuzun o durumdaki ihtiyaçlarının neler olabileceğini dikkate alarak, aranızdaki yakınlık duygusunu sürdürebilirsiniz.
Yani kurallar koyarken ve çocuğunuzun bu kurallara uymasını beklerken;

-Çocuğun ihtiyaçlarını göz ardı etmemek,

-Kurulan güveni, yakınlığı sürdürmek, duygusal olarak onun yanında olduğunuzu hissettirmek.

Hedefimiz bunlardır.

Bu makale 16 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Çocuk Gelişim Uzmanı Firuze Bostancıoğlu

Pedagog Firuze Bostancıoğlu,  lise öğreniminin ardından İstanbul Medipol Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü'nü başarı ile tamamlamıştır. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Aile Danışmanlığı ve Eğitimi bölümünü tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Pedagog Firuze Bostancıoğlu, mesleki çalışmalarına VM Medical Park Pendik Hastanesi'nde devam etmektedir. Kurs ve Sertifikalar MOXO Dikkat Testi-Moxo Türkiye  WİSC-R  Zeka Testi– Bilgelik Enstitüsü Denver II. Gelişimsel Tarama Testi/Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneği ETEÇOM – Pera Akademi SEM ( Halil İbrahim Diken) Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı Uygulayıcı Sertifikası/ Zihinsel Engelliler Derneği - İstanbul Medipol Üniversitesi Çocuk Değerlendirme Testleri (Catell 2A-3A Zeka Testi, Porteus Labirentleri, D2 Dikkat Testi, Frankfurt Dikkat Testi, Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi, Burdon Dikka ...

Etiketler
Ebeveyn davranışları
Çocuk Gelişim Uzmanı Firuze Bostancıoğlu
Çocuk Gelişim Uzmanı Firuze Bostancıoğlu
İstanbul - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube