Kum terapisi: duygusal iyileşme ve dönüşüm

Kum terapisi, içsel dönüşüm için bir anahtar olarak kabul edilen projektif terapi yöntemlerinden biridir. Bu yöntem çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubundan bireylere uygulanabilir. Temel olarak terapistin yönlendirmesiyle bir tepsi içerisinde bulunan özel bir kumun kullanılması esasına dayanır. Bireyler elleriyle tepside bulunan kumu ve çeşitli figürleri kullanarak şekiller veya sahneler oluşturur. Bu süreçte bilinçdışı düşünceler, duygular ve deneyimler sembolik olarak kuma yansır.

Kum terapisi: duygusal iyileşme ve dönüşüm

Kum terapisinin etkisi, kişinin iç dünyasını dışarıya yansıtarak zihinsel ve duygusal rahatlama sağlamasıyla ortaya çıkar. Kumun şekillendirilmesiyle birlikte kişiler duygusal durumlarını ifade ederek sorunlarını dışa vurur ve hatta çözüm yolları bulabilir. Bu süreçte, terapist de kişinin deneyimini gözlemleyerek kişiye iç dünyasındaki yolculuğunda rehberlik edebilmesi çok önemlidir. Kumun dokusu, şekillendirme süreci ve figürlerin sembolik anlamları kişinin iç dünyasını keşfetmesine yardımcı olur. Terapist, kişinin oluşturduğu figürleri dikkatlice gözlemleyerek, kişinin duygusal durumunu, düşüncelerini ve içsel deneyimlerini anlamaya çalışır.

Kum terapisi, birçok farklı amaç için kullanılabilir. Örneğin, çocuklarda kaygı, korku, öfke veya üzüntü gibi duygularla baş edebilmeleri ve duygusal ifade becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Sosyal becerilerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde kullanılabilir. Çocuklar oluşturdukları tepside kendilerini daha rahat ifade edebilir, başarılarını kutlayabilir ve iç güçlerini keşfedebilir. Travmatik deneyimlerle başa çıkabilmelerine ve davranış stratejilerini keşfetmelerine yardımcı olur. Benzer şekilde yetişkinlerde de stres, anksiyete, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, ilişki sorunları, özgüven eksikliği gibi konuların üzerinde çalışmak için kullanılabilir. Kum Terapisinde kişi kendi iç sesini dinler, kendi çözümlerini bulur ve kişisel büyüme ve değişim sürecine adım atar.

Psikolog Elçin Kaya Karataş

 

 

 

Bu makale 30 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Elçin Kaya Karataş

2018 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldum. Lisans eğitimime devam ederken TAPDİ Özel Buca Tıp Merkezinde stajyer psikolog olarak görev aldım. Mezun olduktan sonraki iki yıl boyunca İzmir Alsancakta bulunan özel bir klinikte psikolog olarak çalıştım. Bu süre zarfında çocuk, ergen ve yetişkinlerle çalışma fırsatı buldum, test uygulamaları yaparak raporlama sürecini yönettim. 2020 yılında Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimine başladım. Bu süre zarfında Konsültasyon ve Liyezyon psikiyatri biriminde görev aldım. Bu süreçte birçok projede yer aldım. Ayrıca, farklı kongrelere katılarak görev aldığım projelere dair sunumlar gerçekleştirdim. MMPI Kişilik Testi, Rorschach Mürekkep Testi, Tematik Algı Testi, Çocuk Algılama Testi, Uygulamalı Çizim Testleri ve Res ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kum terapisi
Psk. Elçin Kaya Karataş
Psk. Elçin Kaya Karataş
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube