Kum tepsisi terapisi

Kum Tepsisinde figürler ve oyuncaklar bireyin kendisini rahatsız eden düşünce ve duygularına merdiven olur. Bilinçaltı dibi görünmeyen okyanus olsaydı bireyin kendi himayesindeki içsel kaynakları ve terapisti bu okyanusa dalmak gerektiğinde gerçek hayatla bağını sürdüren oksijen tüpü olurdu. Gerçek hayatta yaşanan olaylar karşısında verdiğimiz duygusal, davranişsal tepkiler travmatik deneyimler ya da bilincin derinliklerinden gelebilir. Örneğin çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından ihmal edilmiş bireyin kimseye yük olmamaliyim, kendimi ihmal ederim ama başkasını ihmal edersem bedel öderim....gibi otamatikleşmis düşünce ve süregelen inançlarıyla başetmesi çok zorlayıcıdır. Gerçek hayatta geçti artık dese de bilinç üstünde davranışsal olarak bir çok şeyi denese de hayatınin islevselliginde çözüm olmayabilir.. Kum tepsisi terapisi, kum dolu bir tepsi içinde kişinin iç dünyasını temsil eden hikayeler yaratmak için kum, su ve çeşitli minyatürler kullanılarak uygulanan bir terapi yöntemidir. Dora Kalff ve Margaret Lowenfeld, yaklaşımı Carl Jung’un psikolojik çerçevesine dayanarak bu terapi yaklaşımını geliştirdiler.Kum tepsisi Çeşitli terapötik yaklaşımlardan çok çeşitli teknikler içerebilir. Danışanın ihtiyacı ve motivasyonuna göre Direktifli(terapist terapiyi yönettiğinde) veya direktifsiz (danışan terapiyi yönettiğinde) sözlü veya sözsüz olarak da uygulanabilir.

Kum tepsisi terapisi

Kum Tepsisi Terapisi Neye İyi Gelir?

Travma, taciz, ihmal veya tehlike biçimleri nedeniyle fiziksel ve duygusal sıkıntı yaşamış kişiler kum tepsisi terapisinden yararlanabilir. Saldırganlık, öfke kontrolü, sosyal etkileşim, depresyon, endişe, fiziksel öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB),otizm durumlarını sözel olarak ifade edemeyen çocuklar için uygundur. Cinsel istismara uğrayan ve zarar görme korkusuyla sessiz kalmayı tercih eden bireyler kum tepsisi terapisi kendilerini ifade edebilecek ve çözüm bulabilecek güvenli bir alan oluşturur.Terapötik süreç boyunca, kum tepsisi terapisi bireylerin psikolojik sağlamlığını ,özgüvenini, irade ve karar verme becerilerini geliştirebilir.

Kum Tepsisinde figürler ve oyuncaklar bireyin kendisini rahatsız eden düşünce ve duygularına merdiven olur. Bilinçaltı dibi görünmeyen okyanus olsaydı bireyin kendi himayesindeki içsel kaynakları ve terapisti bu okyanusa dalmak gerektiğinde gerçek hayatla bağını sürdüren oksijen tüpü olurdu. Gerçek hayatta yaşanan olaylar karşısında verdiğimiz duygusal, davranişsal tepkiler travmatik deneyimler ya da bilincin derinliklerinden gelebilir. Örneğin çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından ihmal edilmiş bireyin kimseye yük olmamaliyim, kendimi ihmal ederim ama başkasını ihmal edersem bedel öderim....gibi otamatikleşmis düşünce ve süregelen inançlarıyla başetmesi çok zorlayıcıdır. Gerçek hayatta geçti artık dese de bilinç üstünde davranışsal olarak bir çok şeyi denese de hayatınin islevselliginde çözüm olmayabilir. Ben ..Değersizim, ..Yetersizim ,Suçluyum, Süpheciyim Guvenilmem,Kimseye Güvenemem...şemalari bilinçaltında bastırılmış duygular, güvensiz,kosullu kaygılı ilişki sistemlerinden kaynakli olabilir. Birey farkında olsun ya da olmasın güncel hayatının işlevselligini olumsuz şekilde etkilyen ilişki sistemlerini, ihlal ya da ihmal edildiği travmatik anıları konuşmakta, duygularını ifade etmekte zorlanabilir. Ergenlik dönemi ve yetişkin evresindeki danişanlarımıza kumda oyun oynamak başta garip gelse de kuma ilk dokunduklarinda keyif aldıklarını ,bugüne kadar ifade etmekte zorlandiklari şeylerin kumda kurdukları sembollerin , sorunları bir adım geriden ve yeni bir bakışla dile getirmeleri yeni çözüm yollarını kısa zamanda bulduklarını terapisti olarak bizler de hayranlıkla deneyimleriz. Birey kendini saran kum tanecikleri gibi bilinçaltında yaşadığı travmatik olarak deneyimledigi hangi duyguları varsa koşulsuz bir kabul ile kapsandiğını hisseder. Tekrar düşüren ilerlemeye engel olan ne varsa kum tanelerinin akişkanligi ile akar gider..

Bilinçaltı okyanusunun karanlık derinliklerinden bireye yıllarca tekrar eden hatıraların yansıma frekanslari kumda hissedilir. Bu karmaşık frekanslar figür ve sembollerle çözülür .Bilinç üstü kuyusunda unutulan! inkar edilen torlanmiş gerçeklik kumda zamanla değerli bir anlam bulur. Kurumaya yüz tutmuş agaclar özbilinç kuyusuyla yeniden yeşerir.Aile ve arkadaşlık köklerine yeniden sağlam köprüler kurulur. Her seans iç görü feneriyle aydinlandikca kuyudaki sudan öte bilinç cevherlerini de bulur . Travmalarin yillardir bilinci tehdit eden bilmiş büyücüleri kahramanın içgörü cevherleriyle korkak bir fareye dönüşür.. Bilinç bilinçaltıyla çatışmayi birakir. Hayat aşırı uyum sağladığımiz yerde de uyumsuzlukla kendini bize gösterir. Özetle kum tepsisi yaş ve kuru haliyle, birbirine zıt figurleriyle öfke ve sakinlik, etki ve tepki, korku ve umut arasında, birliktelik ve kendi kendinelik arasında denge sağlamayı itidal olanı deneyimletir..

Çocuk Ergen ve Yetişkin Terpisti Vildan Ayyüzlü 

Bu makale 10 Haziran 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Vildan Ayyüzlü

İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişim Lisans 2023-.. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Lisans 2012-2016 Newport Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans 2008-2009  Davranış Bilimleri;2005-2006 01.07.2008- 11.08.2008 tarihleri arasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde Psikotik Hastalıklar ve Tanıları Konusunda Araştırma ve Staj Eğitimi Sertifikalı Eğitimler  2022-2023 Psikoterapi Enstitüsü Phd.Tahir Özakkaş ve ekibi Bütüncül Terapi Eğitimi (192 Saat Teori /100 Saat Süpervizyon Eğitimi) 20.11.2021 Özel Ankara Gelişim Uzaktan Öğretim Kursu Aile Danışmanlığı Programı (464 Saat) 2022-2023 Altinbaş Üniversitesi Dr. Aykut Yıkından118 ders saati EMDR uygulayici ve supervizyonluk   2010-2012 Döneminde Nesil Danışmanlık Merkezinde Neslihsan Zabçı ‘nın eğitmenliğinde Roschach- TAT-CAT Test Eğitimleri  2012-2013 Seval Erden Çınar Çoc ...

Aile Danışmanı Vildan Ayyüzlü
Aile Danışmanı Vildan Ayyüzlü
İstanbul - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube