Kötü boyun duruşu

Kötü boyun duruşu

Başın bir inç (yaklaşık 2.5 cm) öne eğilmesi boyun omurlarına binen yükü bir kafa ağırlığında artırır. Yukardaki grafikte görüldüğü gibi kafanın üç inç kadar öne eğilmesi boyun kaslarına binen yükü altı kat kadar artırır.

Boynun kötü duruşu başın öne doğru kaymasına sebep olur, bu duruma Forward Head Position (FHP) adı verilir, bu durum boyun, omuz, baş ve sırt gerginlikleri ve buna bağlı ağrıların en sık karşılaşılan sebebidir. Bu durum uzun sureli oturmaya, klavyeli cihazlar kullanılmasına, akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik cihazların kullanımına, uzun süreli araç kullanımlarına, uygun olmayan yastık ve yataklara, kazalara ve mesleki zorlanmalara bağlı olabilir.

Boyunun uzun süren duruş bozuklukları; kas zorlanmalarına, boyun omurları arasında bulunan diskleri fıtıklaşmalarına, yozlaşmalarına, kireçlenmelere, sinir sıkışmalarına, görsel ve estetik problemlere sebep olabilir. Boyun omurgasının sağlığının bozulması buradan geçen omuriliğe de zarar verebilir. Uyku hijyeni bozulabilir. Boyun ve baş bölgesinde aşırı terlemeye, horlamaya sebep olabilir. Ayrıca bu hastalarda sürekli bir yorgunluk bitkinlik olabilir. Sağlıksız boyun omurgası ve FHP (başın öne eğik durması) sendromu fibromiyalji, çene eklemi ağrısı sendromu, miyofasial ağrı sendromlarına yolaçabilir.

Boyundaki duruş bozuklukları boyun omurgasını normal açılanmasını bozarak boyun düzleşmesi hatta boyun aksının ters dönmesine sebep olabilir. Bu durum; boyunda bulunan adale, ligament (bağ), kemik gibi sert ve yumuşak dokuları zorlayarak dejeneratif omurga hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur, bir anlamda omurganın daha erken yaşlanmasına ve kireçlenmesine sebep olur.

Kötü boyun duruşunun etkileri;

Kötü duruşun olumsuz etkileri sadece boyun ile sınırlı kalmaz. Bel ağrıları, başağrıları stresle ilgili semptomlar görülebilir. Kötü duruşun kendisi ve kötü duruşa sebep olan faktörler dirsekte ve el bileklerinde sinir sıkışmalarına ve diğer yumuşak doku bozukluklarına sebep olabilir. Kötü duruş solunumdan hormonal sisteme kadar birçok sistemde bozukluğa sebep olur. Omurga ağrıları, başağrıları, duygudurum bozuklukları, kan basıncı bozuklukları, akciğer kapasitesinde azalma, nabız değişiklikleri oldukça sık görülür.

Oldukça zor olmakla birlikte kötü boyun duruşunun restore edilmesi, boyun aksının kısmende olsa düzeltilmesi yukarda sayılan birçok semptomun tedavi edilmesinde boyun omurgasını yaşlanmasının yavaşlatılmasında anahtar rol oynar. Bu aksı düzeltmek için çoğu zaman bir çok tedavi yötemini birlikte uygulamak gerekir.

Başın öne doğru eğik durması disklere, omurga kaslarına, bu bölgede bulunan damarlara, spinal oluşumlara, sempatik sinir sistemine ağır baskılar oluşturur. Ayrıca bu hastalarda görme keskinliğinde azalma, kulak çınlamaları, baş dönmeleri görülebilir.


Self Test for Neck Posture Problems: The Wall Test – Stand with the back of your head touching the wall and your heels six inches from the baseboard. With your buttocks touching the wall, check the distance with your hand between your neck and the wall. If you can get within two inches at the neck, you are close to having good posture. If not, your neck posture is protruding forward and is subject to deterioration of the joints and discs. The Home Neck Traction can help this problem.

Kötü boyun duruşunun çözümleri

Tedaviye başlamak için yapılması gereken ilk şey farkındalığın oluşturulmasıdır. Hastaya genel olarak postürün ne demek olduğu, duruş bozukluğunun nelere sebep olabileceği anlatılmalıdır. Egzersiz çoğu zaman en önemli tedavi olmakla birlikte yeterli olmayabilir. Paravertebral kas spazmını çözmeye yönelik yöntemler, kaybolmuş boyun eğriliğini yeniden oluşturmak için özel aparatlar, özel korseleme yöntemleri gerekebilir. Bazen problem sırttan kaynaklanabilir. Bu durumda özel sırt destekleri kullanmak gerekebilir. Mesleki zorlanmaları enaza indirmek için gerekirse departman değiştirmek işyeri ve ofis modifikasyonları gerekebilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Etiketler
kötü boyun duruşu
Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube