Doktorsitesi.com

Beyin Felci ( Kısmi Felç , İnme ) Nedir? Tedavisinde Neler Yapılabilir?

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş
Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş
9 Temmuz 2019147 görüntülenme
Randevu Al
Beyin Felci ( Kısmi Felç , İnme ) Nedir? Tedavisinde Neler Yapılabilir?

Halk arasında inme diye de adlandırılan bu hastalık beyine giden damarların tıkanması ya da kanaması neticesinde beyin hücrelerinin hasar görmesi sonucu oluşur. Beyin felcinde klinik tablo etkilenen damar, etkilenen beyin alanının büyüklüğü vbg etkenlere göre değişebilmekle birlikte sıklıkla vücudun bir yarısında kol ve bacakta güçsüzlük , yürüme güçlüğü, denge kaybı, kolunu kullanmada güçlük, vücudun bir tarafında uyuşma, anlama güçlüğü, konuşma güçlüğü, yutma güçlüğü, depresyon hatta ağır etkilenimelerde şuur kaybı ve koma gibi problemler ortaya çıkmaktadır.

Beyin Felci Sebepleri Nelerdir?

En sık sebebi kontrol altında olmayan yüksek tansiyondur, bunun yanında şeker hastalığı, sigara kullanımı, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol gibi faktörler beyin felci gelişiminde etkili olabilmektedir.

Beyin Felci Tedavisinde Neler Yapılabilir?

Felç geçirdikten sonra ortaya çıkan kayıpların tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilmektedir. Hareketsizliğe bağlı eklem tutukluklarının önlenmesi için erken dönemde rehabilitasyon programı başlamalıdır. Tedavide asıl amaç kişinin kaybettiği yürüme, elini kullanma gibi fonksiyonlarını çeşitli fizik tedavi cihazları, fizyoterapistlerce birebir uygulanan uygun egzersiz programları yoluyla beyinde hasar görmemiş hücrelerin harekete geçirilerek bu görevleri yapmalarını sağlamaktır. Bu amaçla Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastalıkları uzman hekimi tarafından  hastalarımızın eklemlerinde katılık olmaması için  eklem hareket açıklığı egzersizleri , spastik kaslar için germe egzersizleri, zayıf kasları için kas güçlendirme egzersizleri , yatak içi aktivite eğitimleri, nörofizyolojik egzersizler,  oturma, ayakta dik durma ve yürüme denge egzersizleri , yürüme egzersizleri, ellere yönelik iş ve uğraşı terapisi vbg bileşenler içeren bir tedavi programı oluşturulur ve rehabilitasyon ekibi ile birlikte uygulanır. Yine son yıllarda robotik yürüme, kol ve el cihazları da inme tedavisinde kullanılmaya başlamıştır.

Etiketler

Beyin felciBeyin felcinde ozon tedavisiBeyin felçleri veBeyin felçi nedenleriKısmı felç nelere yolaçabilir ve nasıl bir tedavi izlenir?İnme sonrası gelişen komplikasyonlarİnme sebelerindenKısmi felç tedavisi hareket bozukluklarıİnme sonrası yutma refleksi kaybıİnme sonrası bilinç kapanmasıBeyin felci ve yapılması gerekenlerBeyin felci medikal tedavisiBeyin felci sonrasi kusmaKısmi felç tedavisiKısmi felç nedenleriKısmi felç nedirBeyin felci ve tanısıBeyin felcinin tedavisiBeyin felci tedavisiBeyin felci nedirİnme nedirİnme hastalığıİnme nasıl oluşurİnme belirtileriİnme tedavisi nedirİnme riski neye bağlıdırBeyin felci nedeniBeyin felci nedenleri nelerdirBeyin felci süreciBeyin felci tedavisi kimlerde uygulanırBeyin felci tedavisinde dikkat edilmesi gerekenlerBeyin felci tedavi planlamasıBeyin felci neden oluşurBeyin felci nasıl gerçekleşirBeyin felcinin belirtileriBeyin felcinin faktörleriBeyin felci teshisiİnme riski nedirİnme tedavisiİnme krizi nedirİnme erken teşhisİnme neden olurİnme ve tedavisiİnme rehabilitasyonuİnme sonrası sağ kalan hastalarİnme tedavisi nedir?inme tedavileri

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, 1976 yılında Sakarya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2013 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Mecburi hizmetini Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış olan Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, 2015 - 2019 yılları arasında Nobel Tıp Merkezi'nde hasta kabulü yapmıştır.

Uzm. Dr. Necdet Çatalbaş, mesleki çalışmalarına şu an Karabük Özel Medikar Hastanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır