Prp nedir, hangi alanlarda kullanılır?

Prp nedir, hangi alanlarda kullanılır?

PRP İngilizce “Platelet Rich Plasma” ifadesinin baş harflerinden türetilmiş olup, trombositten zengin plazma anlamına gelmektedir. 

PRP tedavisi özellikle son birkaç yılda giderek artan bir şekilde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmış yeni bir yöntemdir.

Başlangıçta daha çok kozmetik ve anti-aging amaçlı kullanılmış olsa da son dönemlerde özellikle kas iskelet sistemi hastalıklarında sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

Bu yöntemde ilaç hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır. Yani doğal bir tedavi yöntemidir.

Kanamanın durmasını sağlamayı ve yara bölgesinde hızlı iyileşmeyi hedef alan hücre gurubu trombositlerde, birçok büyüme faktörü (growth factor) bulunur.

Büyüme faktörü hedeflendiği alanda (doku iyileşmesi) özelleşmiş protein parçacıklarıdır.

Bu protein parçacıklarının yaralanmış-örselenmiş doku üzerinde BİYOLOJİK iyileşmeyi sağlayıcı ve hızlandırıcı etkileri olduğu düşünülmektedir.

Bu nedenlere ek olarak yapılan laboratuar çalışmalarında trombositlerin çeşitli büyüme faktörlerini konsantre olarak içerdiği gözlenmiştir. 

OTOLOG PRP NEDİR?

“Otolog” kişinin kendi vücudu anlamına gelmektedir. Yani kaynak olarak başka birisinin veya hayvanın dokusu değil,kişinin kendi dokusu kullanılmaktadır. Bu yöntemle, yaralı veya hasta bir dokuya kişinin kendi plazması yani büyüme faktörleri, konsantre olarak uygulanmış olur. PRP’ de yani trombositten zengin plazmada, normal plazmaya göre daha fazla büyüme faktörü salınır ve böylece normal yara iyileşmesine göre daha fazla sayıda kök hücre buraya gelir.

PRP NASIL UYGULANIR?

Uygulama öncesi hazırlık ve uygulama klinikte yapılır. Uygulama öncesi hazırlık 30 dakikadan daha az sürer. Damarınızdan ortalama 10-20 ml. kan alınır. Yaklaşık 10 dakika santrifüj yapıldıktan sonra kırmızı kan hücreleri ile plazma ve trombositler birbirlerinden ayrılırlar.

Bu işlem sonunda plazmadaki trombosit miktarı, kandaki trombosit miktarına göre 2 ile 5 kat daha artmıştır. Elde edilen PRP eklem veya doku içine enjeksiyon şeklinde uygulanır.

Bazı hastalıklarda birden fazla (zaman aralıklarına yayarak) enjeksiyon yapmak gerekebilir.

Otolog PRP preparatının hazırlanması, kliniğimiz laboratuarında, deneyimli personeller tarafından yapılmaktadır.

HANGİ DURUMLARDA PRP UYGULANAMAZ?

Pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, trombosit sayısı düşük olanlarda, tedavi edilecek bölgede enfeksiyonu olanlarda, ateşli hastalıklarda, kronik karaciğer hastalıklarında ve heparin ya da warfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa uygulama yapılmaz.

Aspirin, E vitamini  gibi kanı incelten ilaçlar kullanılıyorsa, bu ilaçların kesilmesi gerekmez ancak yan etkiler konusunda dikkatli olunması gereklidir.

KAS İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARINDA UYGULAMA ALANLARI

Tendon (kiriş) yaralanmaları

Tenisçi dirseği (lateral epikondilit) 

El bileği tendinitleri 

Patellar tendinit, kronik diz önünde ağrı 

Topuk dikeni (plantar fasiit) 

Omuz ekleminin kronik tendinitleri (kalsifik tendinit)

Tendon onarımının uyarılması

Aşil (topuk) tendon yaralanmalarının iyileşmesinin hızlandırılması

Bağ yaralanmalarında

Diz eklemi iç yan bağ yaralanmaları

Kronik ayak bileği iç yan bağ (deltoid) yaralanmaları

Kronik ayak bileği dış yan bağ yaralanmaları 

Kıkırdak sorunları (aşınma-kireçlenme)

Geniş alanlı kıkırdak aşınmalarının-kayıplarının onarımı

Diz eklemi kireçlenmesi –aşınması (osteoartrit) 

Talus osteokondral yaralanmalarının tedavisinde

Menisküs yaralanmalarının tamirinde

Kemik sorunları

Kırık iyileşme sorunları (kaynamama)

Sporcularda iyileşmeyen stres kırıklarının tedavisinde.

​​OLASI SORUNLAR

PRP uygulamasının herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulanan preparat hastanın kendi dokusundan (kan) hazırlanmaktadır. Alerji reaksiyonu veya doku reaksiyonu gözlenmemiştir.

Tüm tedavi süreci biyoteknoloji kullanımını içerdiğinden masraflıdır.

Ayrıca uygulamanın enjeksiyon ile yapılması azda olsa ağrılı bir süreç içermektedir.

Uygulama sonrası eklem içinde veya yumuşak dokularda nadiren de olsa ısı artışı, kızarıklık, ağrı oluşabilir. Bu süreç 1-3 gün sürebilir.

Sterilizasyon içeren kesin kurallar ile yapılsa dahi az da olsa enfeksiyon (mikrop kapma) riski her girişim gibi mevcuttur.

PRP’nin ortopedik problemlerde kullanımı ile ilgili özellikle son 5 yılda çok sayıda bilimsel çalışma yayınlanmıştır. Çalışmaların büyük çoğunluğunda sonuçların çok iyi olduğu belirtilse de bir takım eksikleri mevcuttur. 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Salih Ürper

Uzm. Dr. Salih ÜRPER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve "Spinal stenozlu hastalarda fleksiyon egzersizleri ile fleksiyon egzersizleri + fizik tedavi uygulamalarının yürüme mesafesi üzerine etkilerinin randomize çift kör değerlendirme sonuçlarının karşılaştırılması" başlıklı tezi ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2010-2012 yılları arasında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve 2012-2015 yılları arasında Özel İstanbul Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Salih ÜRPER, mesleki çalışmalarına 2015 yılından beri Ankara'da bulunan özel Ağrı Kliniği'nde devam etmekte olup kliniğinde Nöral terapi-regülasyon ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Prp yöntemi
Uzm. Dr. Salih Ürper
Uzm. Dr. Salih Ürper
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube