Kolajen aşısı nedir?

Kolajen aşısı nedir?

Kolajen deri, bağ dokusu, eklem, kemik doku, saç, tırnak, diş ve tendon yapısında bulunan önemli bir proteindir. Kolajenin amacı bu yapılara destek sağlamak ve esnek kalmasına yardımcı olmaktır. Tüm bu yapılarda olduğu gibi derimizde de yaş aldıkça kolajenin sentezi azalır. Kolajeni azalmış deride de elastikiyet kaybı, gevşeme, sarkma gibi istenmeyen etkiler görülür. Yani kısaca derimiz yaşlanır ve eski kalitesini kaybeder. Bu yüzden son yıllarda mezoterapi uygulamalarına ‘Kolajen aşısı’ da eklenmiş olup, yaşlanma karşıtı uygulamalar arasında önemli bir yere sahiptir.

Kolajen enjeksiyonları, uygulanacak bölge yaklaşık 20 dk uyuşturulduktan sonra, cilt altına 3-4 mm’lik iğnelerle enjeksiyon şeklinde uygulanır. İşlem ihtiyaç duyulan tüm bölgelere (yüz, boyun, dekolte, eller, göğüs, karın, iç bacak, diz kapakları, iç kol) uygulanabilir. Yaklaşık 3-4 seans uygulanan bu işlemin seans aralıkları ortalama 2 haftadır. Tam etkisi seanslar bittikten 4 hafta sonra görülmeye başlar. Cilt sıkılaşır, elastikiyeti artar, sarkmalar ve ince kırışıklıklar azalır. Hastanın isteğine göre her sene bu protokol tekrarlanırsa, yıllar içinde cilt kalitesinde çok daha iyiye gidiş gözlenir ve cilt yaşlanması ciddi anlamda azalır. Daha ileri yaş hastalarda seans sayıları artırılabilir, 5-8 seansa kadar tedavi amaçlı uygulama da yapılabilir; çünkü ileri yaş hastaların ciltlerindeki kolajen miktarları daha düşüktür ve elastikiyet kaybı daha yüksektir. Genç hastalarda da önlem amaçlı yılda 2-3 seans uygulanabilir.

Kolajen, aynı zamanda gıda destek ürünleriyle toz şeklinde de alınabilir. 3-6 ay arasında toz şeklinde kullanımından sonra tablet formuyla da devam edilebilir. Ayrıca kolajen içeren besinler de tüketilebilir. Beslenme ve gıda destek ürünleri cilde olduğu kadar, vücuttaki kolajen ihtiyacı olan diğer dokuları da destekler. Özellikle kadınların menopoz döneminde ve sonrasında kolajen desteği alması gerekmektedir.

Bu makale 14 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Şelale Derya Jemiri

Dr. Şelale Derya Jemiri, 1988 doğumludur. İlköğretimini Bilfen Koleji'nde, lise öğrenimini ise Haydarpaşa Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. Lisans eğitimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesin'nde başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır.

2011 yılından beri sürekli yurtiçi ve yurtdışı eğitimlere katılarak bilgilerini güncellemektedir.

Kendisi evli ve iki çocuk annesidir.

Mesleki çalışmalarına Nişantaşı ve Bahçeşehir'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir. 

Etiketler
Kolajen
Dr. Şelale Derya Jemiri
Dr. Şelale Derya Jemiri
İstanbul - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube