Kış depresyonu

Kış depresyonu

Kış depresyonu

Kış depresyonu aynı zamanda Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu olarak da geçmektedir. Her yaşta insanda mevsimsel depresyon görülebilmektedir. Bu şikayetin çıkma yaşı genelde 22-23’tür.Depresyon genel olarak erkeklerden ziyade daha çok kadınlarda karşımıza çıkmaktadır. Ama en önemli etken aile veya yakın akrabalarında depresyon hikayesi bulunan kişilerde bu durumun çıkma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca kişisel biyolojik yapı, beyin kimyası, aile geçmişi, çevresel etkiler ve hayat tecrübesine bağlı olarak bazı belirli kişiler diğer depresif hastalıklara olduğu gibi mevsimsel depresyona da daha kolay yakalanabilirler.

Peki bu depresyonun çıkmasının nedeni nedir?

Henüz kesin olarak nedeni bilinmemektedir fakat bu depresyonun, beyinin sonbahar ve kış aylarında günışığının azalmasına verdiği tepki ile tetiklendiğini düşünülmektedir. Bir başka etkinin de beyinde bulunan özel kimyasal maddenin (Serotonin ve Melotonin )düzeylerindeki değişikliğinde bu depresyona etki ettiği düşünülmektedir.

Kış depresyonunun belirtileri nelerdir?

(Bu belirtilerin hepsi veya birkaçı görünebilir )

 Umutsuzluk, ağlama krizleri

Anksiyete,

Enerji eksikliği veya yokluğu, yorgunluk, halsizlik

Sosyal hayattan kendini geri çekme,

Aşırı uyku,

Önceleri zevk alınan şeylerden artık zevk alamama,

İştah ve yeme değişiklikleri, özellikle karbonhidratlı gıdalara aşırı istek ve düşkünlük,

Kilo alma, aşırı yemeye bağlı,

Konsantrasyon zorluğu, okul ve iş hayatında performans düşüklüğü,

Cinsel isteksizlik.

Insomnia (Uyku problemi)….

Tedavisi nedir ?

Kış depresyonun tedavisinde psikoterapi,ışık tedavisi ve ilaç tedavisi kullanılabilmektedir.

Psikoterapide danışanların kendilerini kötü hissetmelerine neden olan olumsuz düşünce ve duygular üzerinde odaklanarak bunları öğrenmelerine, tanımalarına, anlamalarına ve değiştirebilmelerine yardımcı olunur. Hatta depresyonun etkileri ile sağlıklı başa çıkmayı öğrenirler.

Işık tedavisinde, kış depresyonunun semptomlarını karanlık veya ışık azlığı tetiklediği için ve alınan ışık miktarı arttırılınca semptomlar azaldığı ya da iyileştiği için tedavide kış aylarında daha fazla ışık tedavisi önerilmektedir. Depresyonun seviyesi de burada yapılan tedavi için oldukça önemlidir

İlaç tedavisi ise semptomları ağır olanlar ve şiddetli bir şekilde bu depresyonu atlatanlar için önerilmektedir. Ve bu ilaçlar psikiyatristiniz tarafından yazılmalı ve izlenmelidir. 

Unutmayalım ki ruh sağlığı olmadan fiziksel sağlık tek başına hiçbir şey ifade etmez.

Bu makale 28 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. H.Beste Polat Varlı

Uzman Klinik Psikolog H. Beste Polat Varlı, 1993 yılında Ankara'da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Batıkent İlköğretim Okulu'nda okuyup, lise öğrenimimi Celal Yardımcı Anadolu Lisesi'nde tamamladım. Ufuk Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olup, Esenyurt üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yaptım. Yüksek lisansımı kaygı düzeylerinin depresyon üzerine etkisinin incelenmesi konulu bitirme projesi ile tamamladım. Üniversite hayatım bittikten sonra iş hayatına geçiş süresinde evlendim. Öğrenim hayatım boyunca devlet hastanesi, kreş ve özel eğitim merkezinde stajlarımı uygulamalı olarak tamamladım. Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini süpervizyon çalışması ile bitirdim. Hürol Fışıloğlu'nun verdiği Aile ve Evlilik terapisi eğitimini yine süpervizyon aşaması ile 3 düzeyde tamamladım. Oyun Terapisi eğitimini Süpervizyon Uyg ...

Etiketler
Uyku problemleri
Uzm. Kl. Psk. H.Beste Polat Varlı
Uzm. Kl. Psk. H.Beste Polat Varlı
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube