Kimlere burun ameliyatı yapıyoruz?

Kimlere burun ameliyatı yapıyoruz?

Her isteyene burun ameliyatı yapıyor muyuz?

Kesinlikle hayır. Estetik cerrahide uygun hastanın seçilmesi son derece önemlidir. Her şeyden önce hasta ile cerrah arasında karşılıklı iletişim, güven ve iyi niyet olması şarttır. Hasta doktoruna, doktor hastasına mutlak güven duymalıdır. Hastanın yapılacak estetik operasyonu anlayıp kavrayacak entellektüel birikime sahip olması da son derece önemlidir. Ayrıca hastanın istek ve beklentileri gerçekçi olması gerekir. Cerrah ayrıntılı bir değerlendirme yaparak, hastanın isteklerini göz önüne alarak hastaya yardımcı olabileceğine inanmalıdır. Bizim meslekte hasta memnuniyeti çok önemlidir.  Eğer yapacak olduğum işlemin hastayı memnun etmeme ihtimali yüksekse o ameliyatı yapmamak hem hasta hem de cerrah için hayırlı olacağını düşünürüm.

Peki kimler estetik burun ameliyatı için uygun adaylar değildir?…Kimlere bu ameliyatı yapmıyoruz?

Bazı hastalar vardır ki bunlar estetik burun ameliyatı için uygun adaylar değildir. Kim bunlar? Mesela burun ameliyatından sonra mükemmeliyet bekleyen, ameliyattan sonra kaderinin değişeceğine inanan, hayatında ki bütün olumsuzlukların sorumlusu olarak burnunu gören, ameliyat sonrası farklı bir insan olacağına, bütün sosyal ortamının ve ilişkilerinin yoluna gireceğine, kısacası yeniden doğacağına inanan ve bu şekilde beklentisi olan hastalarımız oluyor. Bunlar burun ameliyatı yapılmaması gereken hastalardır.

Yine takıntılı hastalar olarak tanımladığımız kişiler vardır. Bunlar adeta burnu ile yatar, burnu ile kalkarlar. Ellerinde farklı zamanlarda, farklı pozisyonlarda çekilmiş resimlerle dolaşırlar. En küçük ayrıntıyı kafaya takarlar. Bunların simetri hastalığı vardır. Bu tür hastalar da ameliyat için uygun değildir.

Burun ameliyatı kişinin sahip olduğu burnu güzelleştirmek, onu yüze en uygun bir şekilde en güzel hale getirmek ve doğal görünümlü bir burun elde edebilmek için yapılır. Bu ameliyat ile  burnun şeklini değiştiriyoruz, var olan bir takım bozuklukları düzeltiyoruz fakat kişinin yüzünü farklı bir yüz yapmıyoruz. Bu şekilde çok farklı beklentiler içerisine giren hastalarımız olabiliyor. Bunları mutlaka elemek gerekiyor.

Peki kişi ameliyat olmakta ısrar ederse ne yapıyoruz?

Evet öyle hastalarım oluyor. Fakat samimi davranınca onlarda belli bir süre sonra beni anlıyorlar. ”Evet sen ameliyat olmak istiyorsun, hem de çok istiyorsun, ama kusura bakma ben seni ameliyat yapmak istemiyorum” diyorum. Hastanın ameliyat isteği kadar doktorun da ameliyatı yapmak istemesi önemlidir. Hastalarıma bunu anlatıyorum.  Böylece işi tatlıya bağlıyorum.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muhammet Erkan

Op.Dr Muhammet ERKAN, 1973 yılında Trabzon'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde ihtisasını yapmış ve 2008 yılında Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına, Özel Kliniği'nde devam etmektedir

Op.Dr Muhammet ERKAN, Anestezi uzmanı Dr. Gönül ERKAN'la evli olup iki çocuk babasıdır
 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Burun
Op. Dr. Muhammet Erkan
Op. Dr. Muhammet Erkan
Trabzon - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube