Erkekte meme büyümesi (jinekomasti) nedir? kimlerde görülebilir?

Erkekte meme büyümesi (jinekomasti) nedir? kimlerde görülebilir?

Jinekomasti Nedir?
Erkek hastalarda, meme bölgesinde kadın tipinde büyüme oluşması durumudur. Bazı ilaçların etkisiyle ya da hormonal dengesizlik sonucu ortaya çıkabilir. Ergenlik çağında ve yaşlılık hallerinde normal kabul edilir.

Jinekomasti kimlerde görülebilir?
Jinekomasti, hormonal değişikliklere bağlı olarak, en sık 13-15 yaşlarındaki veya daha büyük erkeklerde görülmektedir. Erkek çocukların %90' ında bu durum kendiliğinden bir yıl içinde geçer. Ancak erişkin erkeklerde, meme kanseri olasılığı unutulmamalıdır. Ayrıca, jinekomastiye yol açan diğer durumların da bu hastalarda incelenmesi gerekir. Bunlar arasında hepatit, siroz, akciğer kanseri, akciğer hastalıkları, bazı organların kanseri, tiroid bezi hastalıkları, testis hastalıkları, eroin veya benzeri uyuşturucu kullanımı, kilo almak veya kas yapmak için steroid kullanımı, bazı ilaçların kullanımı gibi sebepler sayılabilir.

Jinekomasti tipleri nelerdir?
Üç ana tipi vardır: Glandüler, lipomatöz, mixt tip(hem glanduler hem lipomatöz). Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu, lipomatöz tipte ise yağ dokusu hücreleri oluşturur. Mixt tipte ise hem meme glandında hemde yağ dokusunda artış mevcuttur.

Jinekomasti operasyonu nasıl yapılmaktadır?
Lipomatöz jinekomastide tedavi liposuction dır. Burada gerçekten bir meme dokusu artışı yoktur ve yağ fazlalığı ince kanüller vasıtası ile dışarıya çıkartılır.

Glanduler jinekomastide ise cerrahi olarak meme dokusunun çıkartılması gerekmektedir. Bazen bu durum liposuction ile de gerçekleştirilebilir.

Mixt jinekomastide hem meme dokusu çıkartılması gerekmekte, hemde liposuction yapılması gerekmektedir.

Kitlenin aşırı büyüme yaptığı ve memede sarkmaya neden olduğu durumlarda ise kitle ile birlikte deri fazlalığının da çıkarılması gerekebilir.

Operasyonda hangi tip anestezi kullanılır?
Operasyonda sıklıkla lokal ve sedasyon anestezi kullanılır. Bu sayede hasta genel anestezi almadan 2 saat içerisinde evine gidebilir.

Ameliyat sonrasında iz kalırmı?
Liposuction yapılan vakalarda herhangi bir iz kalmazken, doku çıkartılması gereken durumlarda, memenin kahverengi kısmının alt yarısından yarımay şeklinde bir kesi yapılır ve bu kesi iyileştiğinde çok az oranda iz kalır. Deri çıkartılması gereken nadir durumlarda ise iz kalacaktır.

İyileşme süresi ne kadardır?
Operasyondan sonra 2-4 gün baskılı pansuman uygulanır. Bu süre sonunda kişi gündelik yaşantısına geri döner. Daha sonra hafif bir pansuman yapılır ve 7. gün dikişler alınarak hastanın tedavisi tamamlanmış olur.

Ameliyatın komplikasyonları nelerdir?
Operasyon sonrasında doku altında kan birikmesi (hematom) en sık görülen komplikasyondur. Bunun haricinde fazla doku çıkartılması sonucunda meme dokusunda çöküklük, asimetri, meme başı bozuklukları nadir olsada görülebilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Arda Katırcıoğlu

Op.Dr. Arda Katırcıoğlu; Lise eğitimini Ankara'da tamamlamıştır. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr.Katırcıoğlu, Uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ABD'den almıştır.  

2003 yılından 2005 yılına kadar Ankara Özel Bayındır Hastanesi’nde görev almıştır. 

Bildiği yabancı diller arasında İngilizce ve İspanyolca yer alan Op.Dr.Arda Katırcıoğlu evlidir ve 2 çocuk sahibidir. 

MiaPlast Estetik Merkezi kurucusu olan Dr.Katırcıoğlu hastalarına özel kliniğinde hizmet vermeye devam etmektedir. 

Op. Dr. Arda Katırcıoğlu
Op. Dr. Arda Katırcıoğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube