Evde sağlıklı yoğurt nasıl yapılır?

Evde sağlıklı yoğurt nasıl yapılır?

Sizlere şimdi ince ince anlatıcam.

Öncelikle sütünüzü açık mı UHT mi alacağınıza karar verin. Bunu söylerken dilimi ısırarak söylüyorum ama eğer güvendiğiniz, bildiğiniz bir marketiniz varsa açık süt alabilirsiniz.

Açık sütle yoğurt nasıl yapılır?

Öncelikle temiz bir tencereyi suyla bir çalkalayalım ki süt pişerken, yoğurt mayalanırken dibine tutmasın. Çömlek kaplarda daha koyu oluyor. Sütümüzü tenceremize döküp 15 dk kaynatalım. Sonra tencereyi tabanı soğuk beton olmayacak bir yere alalım ılımasını bekleyelim. Anne usulü serçe parmağınızı süte batırın sıcak ama kaynar olmayacak bir ısıda olduğundan emin olun. Termometreniz varsa sıcaklık 39-41°C arasında olmalı. Sütümüz ılıdıktan sonra (sütü ben yaz aylarında daha ılık yapıyorum kış aylarında daha sıcak olabilir bunu da annemden öğrendim ) dondurucuya daha önceden koyduğum yoğurt mayasına ılık sütten ekleyip karıştırıyorum. Çözüldükten sonra süte katıyorum. Sonra ağzına kapak koymadan örtüyorum. Böylece yoğurdum terleme yapmıyor ve sulu sulu olmuyor. Mutfakta soğuk olmayan, rüzgar esmeyen bir yerde (fırının içi de olabilir) bekletiyorum.

Süt mayalandıktan sonra buzdolabına koyuyorum. Buzdolabının en üst rafında 1 gün hiç kesmeden bekletiyorum. Böylece yoğurdun sulanmasını engelliyorum. İlk kestiğimdeki tatlı yoğurdu direkt bir kaba alıp bir sonraki mayalama için buzluğa atıyorum böylece maya tatlı olunca yaptığım yoğurt da ekşi olmuyor. Mayalamak için hazır yoğurt da kullanabilirsiniz. Ben fırının mayalama özelliğini kullanmıyorum çünkü dünyaya bıraktığımız karbon gazı yeteri kadar fazla böyle bir yöntem varken fırın çalıştırmaya gerek yok. Zaman sıkıntısı olanlara lafım yok UHT veya günlük sütle yapacaksanız da bütün işlemler aynı sadece 15 dk kaynatmak yerine mayalama sıcaklığına kadar ısıtmanız yeterli. Yoğurdun koyu olması bir kalite göstergesi değildir hazır yoğurtlardan alışılan bir taddır sadece.

Güveneceğiniz bir yer yoksa UHT sütlerle de çok güzel yoğurt yapabilirsiniz. Ev yoğurdu probiyotik açısından daha sağlıklı diyebiliriz. Hazır yoğurda göre avantajlarını başka bir postta anlatayım burası yeteri kadar uzun oldu.

Bu makale 14 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Kübra Badem Karakoyun

Diyetisyen Kübra Badem Karakoyun lise öğreniminin ardından Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2018 yılında başarı ile tamamlayarak "diyetisyen" unvanını almıştır.  Eğitim hayatı boyunca birçok staj programına katılmıştır. 2017 yılında Özel Hayat Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2018 yılında Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Mediko Yemekhanesi'nde stajlarını tamamlamıştır. Diyetisyen Kübra Badem Karakoyun mesleki çalışmalarına yüz yüze ve online olarak devam etmektedir. Instagram: @kbkdietician Sertifikalar - Kişisel Gelişim Zirvesi - Filizlenen Hayatlar - Hastalıklarda Güncel Nütrisyon Yaklaşımları Sempozyumu-1 - Sağlık Bilimleri Üniversitesi - 2. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Öğrenci Kongresi - Erciyes Üniversitesi - Yeşil Sahne - Gazi Üniversitesi Genç Yeşilay ...

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Kübra Badem Karakoyun
Dyt. Kübra Badem Karakoyun
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube