Kıl dönmesi nedir?

Pilonidal sinüs olarak bilinen bu sorun kuyruk sokumu bölgesinde cilt altında ortaya çıkan şişlik ve apselerden oluşan içerisinde kıl yumakları olan bir hastalıktır.

Kıl dönmesi nedir?

Pilonidal sinüs olarak bilinen bu sorun kuyruk sokumu bölgesinde cilt altında ortaya çıkan şişlik ve apselerden oluşan içerisinde kıl yumakları olan bir hastalıktır. Fiziksel olarak inceleme yaparsak insanlarda vücuttan dökülen kılların en uygun toplanma yeri kuyruk sokumudur. Doğal yapısı zaten kıl yönünden zengin olan bu bölgede kıl dönmesinin oluşması neredeyse alışıldık bir sorun haline gelmiştir. Kıllar yapı itibarı ile deri altına girmeye çok müsait bir yapıdadır. Hele ki bölgede hafif bir şişlik olmuşsa bu bölgeye daha çok kılın toplanması kaçınılmaz olacaktır.

Kıl Dönmesi Neden Ortaya Çıkar?

Kıl dönmesi gibi önemli bir sorunun tam olarak nasıl oluştuğu henüz bilinmemektedir. Genelde bu konuda bilim insanları varsayımlar üzerinden konuşmaktadır. Pilonidal kist insanların karşısına önemli bir sorun olarak gelir. Erkeklerde bu sorun kadınlara göre daha fazla görülür. Yine yaş grubu olarak yirmili yaşlar, bu rahatsızlığın en sık görüldüğü dönemler olarak ortaya çıkmaktadır.

Bu Rahatsızlıkta Kimler Risk Grubundadır Dersek;

  • Durağan yani hareketsiz bir yaşam tarzı olan insanlar,
  • Hayvan bakıcılığı, koyun kırpma işi ve berberlik yapanlar,
  • Saatlerce oturan insanlar
  • Aynı sorunu önceden yaşamış olan insanlar,

Önemli derecede risk grubunda sayılır. Müdahale teknikleri bu sorunun ortadan kaldırılmasında oldukça gelişmiştir.

Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Bazen kıl dönmesi olsa bile bunu anlamak için bölgenin iltihaplanması gerekir. Enfeksiyon beraberinde ağrı, şişlik ,apse ve akıntıyla birlikte ortaya çıkabilir. Bazen çok uzun zaman geçse bile insanlar bu durumun farkına varamayabilir. Kıl dönmesinin ortaya çıktığını gösteren belirtiler arasında;

  • Deride kızarıklık
  • Apse
  • Kötü kokulu akıntı
  • Kuyruk sokumu bölgesinde oluşan küçük ağızlı delikler en çok karşılaşılan belirtiler arasında yer alır.

Kıl Dönmesini Nasıl Anlarız?

Günümüz koşullarında basit bir fiziki muayene ile kıl dönmesi sorununu anlamak çok kolaydır. Genel cerrahi kliniği ve uzman doktor desteği ile sorunu tespit edip bu konuda müdahale yöntemlerini sıralamak daha kolay olur. Bu rahatsızlığın yol açtığı enfeksiyon, kan tahlili ve ultrason, tomografi yada MR gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tespit edilir. Ameliyata rağmen tekrarlayan kıl dönmesi problemlerinde anal kanal ve rektum adı verilen bağırsak ile ilişkisi olabileği akla getirilmelidir. Gerekirse fistüloğrafi çekilebilir.

Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri

Kıl dönmesi için tüm tedavi yöntemlerini masaya yatırmak ve hasta için en uygun olanı seçmek gerekir. Drenaj ve bunu takip eden süreçte ilaç tedavisi uygulamalar arasında yer alır. Yine de kalıcı çözüm için ameliyat yöntemleri üzerinde durmak gerekir. Kayseri kıl dönmesi ameliyatı için standart yöntem yerine her hastanın durumuna uygun yöntemlere bakmak gerekir. Operasyon ve müdahale seçenekleri içinde;

  • Kistotomi ameliyatı
  • Lazer kullanımı
  • Primer kapama
  • Kristalize fenol kullanımı
  • Mikrosinüsektomi
  • Endoskopik pilonidal sinüs tedavisi
  • Flep yöntemleri

Uygulanır ve bu yöntemler en güvenilir uygulamalar arasında yer alır.

Kayseri Kıl Dönmesi Fiyatları

Güvenilir bir sağlık merkezi ve uzman sağlık personeli bu konuda en çok üzerinde durmanız gereken unsurlardır. Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Abdurrahman Akay ile görüşüp hem fiyat hakkında hem de kafanıza takılan tüm sorunlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

Bu makale 23 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abdurrahman Akay

Op. Dr. Abdurrahman Akay, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bariatrik cerrahi (Obezeite cerrahisi) eğitimi almıştır. 2017 yılında da Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Cerrahi Endoskopi eğitimini tamamlamıştır. Op.Dr. Abdurrahman Akay hangi uzmanlık alanında hizmet veriyor ? sorusunun cevabı ise; Genel Cerrahi-Obezite ve Bariatrik Cerrahi uzmanıdır.Mide Botoxu ve Balonu özel ilgi alanıdır. Mide, kolon ve rektum kanserleri ile meme-tiroid kanserleri cerrahisi yapmaktadır. Cerrahi Endoskopi ve Kolonoskopi ile  polip ve erken evre kanser tedavisi yapmaktadır. Ameliyatsız ...

Etiketler
Kıl dönmesi tedavisi
Op. Dr. Abdurrahman Akay
Op. Dr. Abdurrahman Akay
Kayseri - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube