Kıl dönmesi mi? hidradenitis suppurativa mı? doç. dr. sezai leventoğlu

Kıl dönmesi mi? hidradenitis suppurativa mı? doç. dr. sezai leventoğlu

Kıl dönmesi mi? Hidradenitis Suppurativa mı?

 

Hidradenitis Supurativa ter bezlerinin kronik, tekrarlayan, iltihabi infeksiyonu olarak tanımlanır. Sıklıkla anüs ve perine çevresinde, kuyruk sokumunda, koltuk altı ve kasıklarda görülmektedir. Hastalık başlangıçta kendiliğinden drene olan basit bir apse şeklinde başlar ancak ilerleyen dönemlerinde tekrarlayan bir form halini alır ve etkilenen bölgede kötü izlere ve yaralara neden olmaktadır.

Nedenleri arasında sıklıkla sigara suçlanmaktadır. Ailesinde böyle bir hikayesi olanda görülme riski yüksektir. Ayrıca şişmanlık, hormon kullanımı da riski arttırmaktadır. Ergenlik döneminden sonra ortaya çıkmakta, 20-30 lu yaşlarda sık görülmektedir.

Hastalığın erken döneminde lezyonlar şişerek apse formunu alır ve çoğunlukla kendiliğinden drene olup boşalırlar. Bunlar boşaltılsa dahi kısa zaman içinde tekrar ederler. Bu aşamada basit bir kıl kökü iltihabı olarak adlandırılır. Geç lezyonlar kronikleşme ve tekrarlamalarla seyreder. Tekrarlamalar aynı bölgede olur, komşu alanlarda yeni lezyonlarla oluşur. Bu lezyonlar eskileri ile birleşme eğilimindedir. Tekrarlama ve iyileşmeler derinin kalınlaşmasına, ağrılı, kötü yara izlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sürekli akıntılı, ağrılı şişlikler oluşmaktadır.

Günümüzde tanının konulmasına yardımcı olabilecek herhangi bir test bulunmamaktadır. Eğitimsiz gözlerin değerlendirmesi durumunda erken dönemdeki hastalık basit bir inflamasyon olarak değerlendirilebilmektedir. Kimi zaman lezyonlar erken dönemde sınırlı lezyonlar halindedir ve sıklıkla pilonidal sinüs hastalığı, perianal fistül ve karbonkülle karıştırılabilmektedir. Hidraadenitis supurativanın kanıta dayalı tıbbi tedavisi için literatürde yeterli bilgi ve birikim bulunmamaktadır.

Biz erken evre lezyonlarda lokal bakımlar, antibiyoterapi, sıcak su banyoları uygulamaktayız. Hastalığın ilerlemesi durumunda da bu yöntemleri, başlangıç-soğutma tedavisi olarak kullanmaktayız. Kronik ağrılı, akıntılı derin yaraların olduğu vaklarda lezyonların tamamen çıkarılması gerekmektedir. Hafif vakalarda sinüs traktuslarının üzerlerinin açılması tek başına yeterli olacak iken geniş lezyonlarda lezyonun tamamının çıkarılması gerekmektedir. Apse ve sinüs oluşumu sık olması ve alevlenmelerin hep aynı lokalizasyonda olması halinde lezyonun tamamının çıkarılması çok etkin bir tedavi yöntemidir. Bu tür tedaviler günlük ayaktan cerrahi şeklinde uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemi, lokal anestezi ve geniş rezeksiyon yapılmaması nedenleriyle hastaların ana tercihi olmaktadır. Öte yandan genel tecrübelerimiz göstermiştir ki geniş eksizyon yapılan hastalarda nüks yani tekrarlama daha az görülmektedir. Geniş çıkarılmaları takiben ortaya çıkan defektler doku kaydırma-flep yöntemleri ile kapatılabilmektedir.

Özetle hidradenitis supurativa tanısı deneyimli uzmanlar tarafından konululmalı ve tedavi edilmelidir. Hastalığın başlangıcında lokal bakımlar, sıcak su banyoları, antibbiyoterapi (kısıtlı), diet düzenlenmesi (süt ve süt ürünlerinin yasaklanması), sigara tüketiminin yasaklanması gerekirken ileri evrelerde bunlara ilaveten ise cerrahi uygulamaların yapılması tercih edilmelidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2002 yılından beri Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, 2007 yılında Columbia University, New York Presbyterian Hospital'da çalışmalar yapmıştır. 2009 yılında ise Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik kadosuna atanmıştır. Aynı yıl Cleveland Clinic Foundation, Digestive Disease Center, Colon and Rectal Surgery Departmanı'nda Observer olarak çalışmalarda bulunmuştur.  Avrupa Kolorektal Cerrahi Derneği (ESCP), Amerika Kolorekt ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kıl dönmesi ameliyatı
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube