Kesi fıtıklarında ameliyat sonrası

Kesi fıtıklarında ameliyat sonrası

Kasık fıtıklarından farklı olarak kesi fıtıklarında ameliyat sonrası için standart bir öneri listesi hazırlamak mümkün değildir. Çünkü kesi fıtıkları, başta kesinin yeri ve fıtığın büyüklüğü olmak üzere birbirinden farklılıklar gösterir. Ayrıca, yapılan onarımın tipi de ameliyat sonrası için özellik oluşturabilir. Küçük kesi fıtıkları, göbek fıtıkları gibi lokal anestezi ile ameliyat edilip hasta aynı gün evine gönderilebilir. Bu olguların ameliyat sonrası dönemi daha rahat seyreder.

Orta ve büyük ölçekli kesi fıtıklarında ise en az bir gün hastanede yatış planlanır. Hastanın şeker hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kalp rahatsızlığı, kan sulandırıcı ilaç kullanımı gibi özel durumu varsa yatış daha uzayabilir.

Açık kesi fıtıklarının ameliyatında çoğu kez, ameliyat yerine sızacak kan ve doku sıvılarını dışarı almak için kapalı drenaj sistemleri kullanılır, yani bir veya bazen iki dren konur. Bu drenlerin alınması için genelde günlük gelen sıvı miktarının 30 mililitrenin altına düşmesi beklenilir. Bu da olgunun özelliğine göre farklı süreler demektir. Laparoskopik kesi fıtığı ameliyatlarında derialtı diseksiyon fazla olmadığı için çok nadiren dren kullanılır; hastaneden çıkış da daha erkendir.

Çok büyük kesi fıtıklarında, karıniçi organlarının büyük bölümünün karın dışına çıkmış olması halinde ameliyat daha zor olacaktır. Haliyle ameliyat sonrası da büyük önem taşır. Tüm organlar karın içine geri yerleştirilip fıtık açıklığı kapatıldığında karın içi basıncı (intra-abdominal pressure) yükselir. Bu durum göğüs boşluğunu da etkiler. Yüksek basınç hem kalbe kan dönüşünü azaltır hem de akciğer-solunum kapasitesinde sıkıntılar yaratabilir. Bu nedenle, çok büyük kesi fıtıklarının ameliyatını takiben sonra hastaların bir ya da iki gün yoğun bakım ünitesinde takip edilmesi gerekebilir.

Kesi fıtığı olan hastalarda “tromboemboli” yani pıhtı atması riski de yükselebilir. Bu nedenle ameliyatta ve sonrasında özel basınçlı uzun çorap kullanımı gerekir, kan pıhtılaşmasını önleyici heparin türevi iğneler kullanılır. Bu iğneler, yandaş hastalığı olanlarda taburcu olduktan sonra üç haftaya tamamlanır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu

Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1987 yılında Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamış, Nisan 1991 tarihinde eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Hemen ardından Tabip Asteğmen olarak Gölcük Deniz Hastanesi’nde askeri vazifesini yerine getirmiştir. 1993 yılında burslu öğrenci olarak ileri dil eğitimi için Oxford Academy’ye gitmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra Ankara Numune Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu döneminde bir süre Cumhurbaşkanlığı’nda da görev yapmıştır. 1995-1996 yılları arasında Oxford Üniversitesi Hastanesinde, 2000 yılında ise Pittsburgh Üniversitesi Medica ...

Etiketler
Kesi fıtıklarında ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube