Ameliyat olmalı mıyım?

Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
18 Mart 2016268 görüntülenme
Randevu Al
Ameliyat olmalı mıyım?

Bugünkü bilimsel kanıtlara göre tüm karın duvarı fıtıklarının tedavisi cerrahidir. İlaçla ya da başka bir yöntemle tedavi mümkün olmamaktadır. Fıtık, karın duvarında gelişen geri dönüşsüz bir değişikliktir ve kendiliğinden kaybolması olanak dışıdır.

Fıtık şüpheniz varsa ya da belirgin fıtık sahibi iseniz öncelikle bir cerraha muayene olmanız gerekir. Fıtığınızın büyüklüğünü ve ciddiyetini ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz. Doktorunuz size fıtığınızı ve ameliyatın risklerini anlatacaktır. Ameliyat kararını birlikte vermeniz en doğru yaklaşım gibi gözükmektedir.

Ameliyat olmazsam…

Unutulmaması gereken 5 nokta:

1. Hiçbir karın duvarı fıtığının kendiliğinden iyileşmesi mümkün değildir.

2. Fıtıkların zamanla büyüme olasılığı yüksektir. Erkeklerin kasık fıtıkları skrotuma (torbaya) inebilir.

3. Fıtığınız zamanla şiddetli ağrıya ve fiziksel aktivite kısıtlığına neden olabilir.

4. Komplikasyon gelişme riski mevcuttur (boğulmuş fıtık).

5. Geciktirilen fıtıkların tedavisi ve ameliyat sonrası dönemi daha zor olabileceği gibi, beklemenin ameliyatın uzun dönem sonuçlarını olumsuz etkilemesi gibi olumsuz bir durum da söz konusu olabilir.

Bugün için genel kanı ve öneri; bir kez fıtık tanısı almışsanız fıtığınızı en kısa sürede tedavi ettirmenizdir.

Bununla birlikte, erkeklerde fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük fıtıkların, fıtığa bağlı yakınmalar artıncaya kadar süre hiçbir soruna yol açmadan durabildiklerini gösteren bazı bilimsel çalışmalar da mevcuttur. Bu çalışmalara göre:

Ameliyat yapılmadan beklenen fıtıklarda ameliyat zorunluluğu ortaya çıkma olasılığı 5 yılda %54, 7 yılda %72’dir.

Bu vakalarda ameliyat için en önemi neden ağrıdır.

Fıtığın boğulma riski yıllık %3 kadardır.

Avrupa Fıtık Derneği’nin kasık fıtıklarının tedavisiyle ilgili rehberinde 2014 yılı sonunda yaptığı değişikliğe göre:

Erkeklerde fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıklar ameliyatsız takip edilebilir; ancak bu olguların %70’inde zamanla mutlaka ameliyat gerekir.

Yaşlı ve ağır sistemik hastalığı olan erkek hastalarda fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıkları ameliyatsız yakın takibe alınabilirler.

Not: Bu hasta grubunda lokal anestezi ile açık ameliyat güvenilir ve etkindir

Etiketler

Fıtık ameliyatı sonrasıFıtık şüpheniz varsaFıtık ameliyatı olmalı mıyım?Fıtık ameliyatı olmazsam ne olurFıtık ameliyatı olursam ne olur

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu

Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu

Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1987 yılında Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamış, Nisan 1991 tarihinde eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Hemen ardından Tabip Asteğmen olarak Gölcük Deniz Hastanesi’nde askeri vazifesini yerine getirmiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.