Fıtık ameliyatı riskli midir?

Fıtık ameliyatı riskli midir?

Elektif şartlarda yapılan, yani hiçbir acil durum söz konusu olmaksızın hasta en iyi şekilde ameliyata hazırlanarak planlı şekilde en uygun zamanda yapılan fıtık onarımlarında risk çok çok düşüktür. Hayati risk pratik olarak yoktur.

Hastanın kalp, akciğer, böbrek ve karaciğer gibi hayati organlarla ilgili kronik hastalığı olması durumunda dahi yeterli hazırlık yapılarak ameliyata girilirse risk çok düşük kalır. Özellikle lokal anestezi ile yapılan fıtık ameliyatları bu hastalar için riski iyice düşürür.

Ancak, kontrol altında olmayan sistemik ek hastalığı bulunan bireylerin acil şartlarda, yani fıtık boğulması nedeniyle ameliyat olması halinde riskli bir durum ortaya çıkabilir. Bu risk özellikle ileri yaştaki hastalar için yüksektir. Bir de boğulmuş fıtık barsaklarda beslenme bozukluğuna yani gangrene yol açmışsa ve barsakların bir kısmının kesilip çıkarılması zorunlu hale gelmişse hayati risk iyice yükselir.

Fıtık boğulması riski, özellikle göbek fıtıklarında, femoral hernilerde ve uzun süredir mevcut olan indirekt kasık fıtıklarında yüksektir. Kadınlardaki her fıtık tipinin boğulma riski erkeklere göre daha fazladır.

Bu bilimsel veriler ışığında, karın duvarının herhangi bir yerinde fıtığı olan ve teşhisi kesinleşen hastaların acil bir durum söz konusu olmadan en uygun zamanda ameliyat olmaları halinde ameliyat riskinin çok düşük olduğunu söyleyebiliriz.

Aşağıdaki bilimsel yayın, acil boğulmuş fıtık ameliyatı gereken 65 yaş üzeri hasta grubunda %5 ölüm oranı olduğunu, barsakların kısmen çıkarılması halinde ise bu riskin %19’a çıktığını bildirmektedir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu

Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1987 yılında Ankara Numune Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda başlamış, Nisan 1991 tarihinde eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Hemen ardından Tabip Asteğmen olarak Gölcük Deniz Hastanesi’nde askeri vazifesini yerine getirmiştir. 1993 yılında burslu öğrenci olarak ileri dil eğitimi için Oxford Academy’ye gitmiştir. Türkiye’ye döndükten sonra Ankara Numune Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapmaya başlamış olan Prof. Dr. Hakan KULAÇOĞLU, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu döneminde bir süre Cumhurbaşkanlığı’nda da görev yapmıştır. 1995-1996 yılları arasında Oxford Üniversitesi Hastanesinde, 2000 yılında ise Pittsburgh Üniversitesi Medica ...

Etiketler
Fıtık ameliyatı sonrası komplikasyonlar
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Prof. Dr. Hakan Kulaçoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube