Keratokonus nedir? nasıl tedavi edilir?

Keratokonus nedir? nasıl tedavi edilir?

Keratokonus gözün saydam tabakasının yani korneanın ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan bir hastalıktır.Hastalar, genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan ancak 20'li yaşlara haberdar olurlar. Hastalık 20–40 yaş arasında ilerleme gösterir ve 40'lı yaşlardan sonra durağan döneme girer.

Kornea gözün çok önemli bir kısmıdır. Işık, göze kornea aracılığıyla girer. Kornea ışınları kırarak veya odaklayarak net görmenizi sağlar. Keratokonusta korneanın şekli değişir ve görme bozulur. Keratokonus araba kullanma, bilgisayarda yazı yazma, televizyon izleme veya okuma gibi bazı faaliyetleri güçleştirebilir.

KERATOKONUS'UN SEBEPLERİ NELERDİR?

Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinememekle birlikte, gelişiminde genetik ve mekanik travmalar en önemli rolü oynar. Gözün ovalanması, sert kontakt lens kullanımı gibi çevresel faktörler ve genetik yatkınlığı olan kişilerde bu hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gözde sürekli alerji veya kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu) -Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatın olması -Gözlüğe rağmen net görememek -Işığa hassasiyetin artması -Göz kamaşması bu belirtiler keratokonus hastalığı riskinin yüksek oranda olduğunun habercisidir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekime muayene olmakta yarar vardır. Çünkü keratokonus hastalığının erken tanı ve tedavisi, ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşır.

Keratokonus'ta iki problem esastır;

GÖRMEDE AZALMA: Görmeyi artırmak için önce kontakt lens denenir.Hastalık ilerleyici seyrediyorsa stabilize edip kontakt lens uygulanmalıdır. Eğer hasta kontakt lens kullanamıyorsa halka tedavisi, topolazer veya göz içi kontakt lens tedavileri yapılır.

HASTALIKTA İLERLEME: İlerlemeyi durdurmak için CCL(CORNEAL CROSS-LİNKİNG ) ve HALKA TEDAVİSİ uygulanır. Bu tedavi görmeyi artırmaz, sadece hastalığın ilerlemesini durdurur.

Sağlıklı günler dileğiyle.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Etiketler
Keratokonus tedavisi
Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube