Obeziteyi önlemek

Obeziteyi önlemek

Obezite aslında yeme sorunu değil, bir depolama sorunudur. Depolamaya sepeb olan üç ana önemli etken vardır;

1- Genetik yapı ve bununla paralel hormonal bozukluklar veya dengesizlikler olabilir.

2- Yeme alışkanlıkları; Yeme alışkanlıklarında da insülin salgısına neden olan yeme alışkanlıkları, obeziteye de sebeptir. İnsülinin salgılanmasına sebep olan; şekerler başta olmak üzere karbonhidratlar; karbonhidratlar içerisinde de  şeker, meyve ve sebze bunların hepsi karbonhidratların içine giriyor. Ve bunların içerisinde de en önemli faktörlerden biri de gazlı, kolalı içecekler şekerin en zararlı halidir. Bunların dengesiz alınması, yenilmesi insülin salgısına sebep olarak obeziteyi arttırmaktadır.

3- Bir diğer obezite sebebi de intoleransdır. Yani bazı gıdaların bazı bünyeleri daha çok etkilemesi onu tolere edememesidir vücudun. Buda ya genetik olarak olabiliyor bazı enzimlerin o kişi de, o vücutta eksikliğinden veya yeme alışkanlıkları ile. Yani bir gıdayı çok fazla tüketmekle veya hiç tüketmemekle bu intolerans olayı gelişmiş olabilir. Kişisel, kişiye özel beslenmede bunun tespit edilip düzenlenmesi lazım. Bunlar düzeltildiği zaman dengeli beslenme ile obeziteyi büyük oranda engellemiş olur.

Bu makale 17 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zekeriya Gür

Uzm. Dr. Zekeriya Gür,1957 yılında Düziçi-Çerçioğlu köyünde dünyaya gelmiştir. Ortaöğretimi İzmit Lisesinde, Lisans Eğitimini ise Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru Unvanı almıştır. Mezuniyet sonrasında mecburi hizmet görevini Iğdır’da tamamladıktan sonra, 1989 yılında Atatürk Üniversitesi’ndeki Fizik Tedavi ihtisasını tamamlamıştır. Uzman olduktan sonra, yine mecburi hizmet kurasıyla Kırklareli’ne tayin olarak, 1992’de Çorlu Devlet Hastahanesi’nde çalışmaya başlamış ve 2009 yılında buradan emekli olmuştur. Meslek hayatının 2009’dan önceki son beş yılında, özel kliniğinde sağlık beslenme ve kilo kontrolü konularına yönelmiştir. Spor hekimi ve diyetisyen arkadaşları ile, modern spor aletleriyle FTR’nin yanı sıra kilo kontrolü için başvuranları takip etmiştir. Mayıs 2009’da Metabolic Balance’ ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Uzm. Dr. Zekeriya Gür
Uzm. Dr. Zekeriya Gür
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube