Yerçekimine bağlı kaşıntı, staz dermatiti, venöz dermatit

Yerçekimine bağlı kaşıntı, staz dermatiti, venöz dermatit

Venöz ekzema olarak ta bilinmektedir. Oluşma sebebi alt ekstremitelerde toplardamar dolaşımındaki yetersizlikten kaynaklanan ödem, varis gelişimi, nadiren toplardamar içi pıhtı oluşumu ve toplardamar damar içindeki basıncın artmasına bağlıdır. Toplardamar sisteminde bozukluğa bağlı olarak damar kapakçıkları bozulur, kan aşağıdan yukarıya doğru çıkamaz bu hastalar genellikle yaşlı ya da ilave sağlık problemleri (diabet, obezite, kabızlık, hipertansiyon) olduğu için kasların pompalama fonksiyonu da yeterince iyi çalışamaz. Buna bağlı olarak kan alt ekstremitelerde toplanır. Venöz dolaşımın bozulması kılcal damar sistemini de bozar. Bacaklarda ağrı, kramplar,  iyileşmeyen veya zor iyileşen yaralar, aşırı kaşıntı, ödem, deri renk değişiklikleri görülür. Bu değişimler kronik bir inflamasyona sebep olmaktadır.

Kadınlarda daha sıktır. Genellikle bacağın alt kısmında özellikle ayak bileklerinde hızlı ve şiddetli bir şekilde başlar.

Hastalığın ilk belirtisi bacaklarda özellikle ayak bileklerinde akşam saatlerinde artan ödemdir. Ödem ile birlikte bileklerde örümcek ağı görünümü ve genişlemiş damarsal yapılarda artma vardır. Toplardamar sisteminin yetersizliği zamanla deride kalıcı ödem ve renk değişimine sebep olur.  Kaşıntı sık görülen bir şikâyettir. Zamanla kaşıntılı alanlarda kırmızı sızıntılı ve akıntılı yaralar ortaya çıkar. Tipik olarak hastalar başlangıçta sabahları daha iyidir, akşamları semptomlar artar. Ayakta durmak, kabızlık, ağırlık kaldırmak şikâyetleri artırır.

Venöz egzama ayaklarda lipodermatoskleroz (LDS, deri altında sıvı birikimine bağlı sertlik, ödem) klinik tablosuna sebep olmaktadır. LDS daha sıklıkla kadınlarda, şişmanlarda, derin venöz sistem yetersizliklerinde ortaya çıkmaktadır. Bu akut ve kronik olarak seyretmektedir. Akut dönemde bacak alt kısmında ağrı, kırmızı, mor keskin sınırlı renk değişimi ile plaklar ortaya çıkmaktadır. Plaklarda ısı artışı olmaktadır. Deride renk değişimi, deri ve deri altı dokularda doku sertleşmesi gelişmektedir. Selülit  ile karıştırılabilir.

Tedavi

Hastalığın tedavisinde öncelikle venöz yetmezliğin düzeltilmesi özellikle kompresyon tedavileri gelmektedir. Kaşıntıyı gidermeye yönelik tedaviler uygulanmalıdır.

Ayağın her fırsatta yukarıda tutulması toplardamar içi basıncı azaltacaktır.

Fazla kilolardan kurtulmak önemlidir.

Pompalama fonksiyonu için mutlaka ayak egzersizleri yaptırılmalıdır.

Venöz sistem damarlarını genişletici ilaçlar, diüretikler, enfeksiyon varsa antibiyotikler verilebilir.

Su içi yürüme egzersizleri, yüzme bazı hastalarda işe yarar.

Kabızlık varsa mutlaka tedavi edilmelidir.

Vacumed Aralıklı Negatif Basınçlı Vakum Terapisi oldukça faydalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Etiketler
Yerçekimine bağlı kaşıntı nedir?
Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube