Karpuz ve faydaları

Karpuz ve faydaları

Yaz aylarının en serinletici, susuzluk giderici, görüntüsü insana enerji veren ve sofraların vazgeçilmez besini karpuzdan söz edeceğim bugün.

Bizim için yararlarından bahsetmeden önce dikkat edilmesi gereken konuları ele alalım. Herhangi bir yan etkisi veya zararı olmamakla birlikte aşağıda belirteceğim özel durumları olan kişilerin tüketimini sınırlamaları sağlıkları açısında çok daha iyi olacaktır.

! Glisemik indexi oldukça yüksek bir meyve olması sebebiyle, çabuk sindirilerek kan şekerini hızlı yükseltir. Bu sebeple diyabet tanısı olan ve kilo vermeye çalışan kişilerin porsiyon kontrollerine dikkat etmeleri ve yanında mutlaka dengeleyici bir besin tercih etmeleri gerekir.

! İçeriğinde yüksek miktarda potasyum minerali bulundurur. Bu sebeple böbrek hastalarının doktor ve diyetisyenlerine sormadan tüketmeleri uygun değildir.

! Mide şikayetleri olan ve şişkinlik problemi yaşayanlarda yüksek sıvı içeriğinden dolayı şişkinliğe sebep olabilir.

Eveeet; gelelim yaz meyvelerinin en sevilenlerinden karpuzun faydalarına;

-Öncelikle içerdiği yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminü güçlendirir.

-Yine içeriğindeki C vitamini sayesinde yara onarımı ve kemik grubunu korur.

-İçerdiği yüksek potasyum oranı sayesinde düşük tansiyona iyi geldiği, bu sayede kalp krizi ve felç risklerini azaltır. -Böbrekleri yormadan diüretik etki gösterir, yani; idrar atımını arttırır, bu sayede böbrek taşı oluşumunu indirger.

-Çok iyi bir antioksidan deposudur. Bu sayede kansere karşı savunma mekanizmasını güçlendirir.

-Cilt sağlığında çok etkili olan A ve C vitaminini yüksek oranda içerisinde barındırır. -Beta karoten içeriği ile göz sağlığında önemli rol oynar.

-Glisemik indexinin yüksek olmasına karşın glisemik yükü düşüktür. Ve kalorisi çok yüksek değildir. Aynı zamanda su içeriğinin yüksek olmasından dolayı mideyi şişirerek tokluk hissinin artmasını sağlar. Bu sebeple yaz aylarında ara veya ana öğünlerde -porsiyonuna dikkat etmek şartıyla- tercih edilebilecek güzel bir öğündür.

-Karpuz mide asidini rahatlatmada etkilidir ve iltihap söktürücü özellik taşır.

Peki bu güzel etkileri olan mevsim meyvesinin en lezzetlisini, en tatlısını nasıl seçeriz biraz da bundan bahsedelim.

1. Üst kısmı turuncu renkte olanlar beyaz olanlara göre daha olgunlaşmıştır.

2. Çizgilerine baktığımızda çok çizgisi olanlar az çizgili olanlara göre daha tatlıdır.

3. Uzun ve ince olanlar daha sulu, tontik ve basık olanlar daha tatlıdır.

4. Sap kısmı yeşil olanlar erken hasattır bu sebeple tatsız, sapı kahverengi olanlar olgunlaşmış ve tatlanmış karpuzlardır. ,

Not: 1 porsiyon meyve hakkı yerine geçen karpuz miktarı 3-4 üçgen dilim veya orta büyüklükte olan karpuzdan 2 parmak kalınlığında kesilmiş bir ay dilimidir. 1 ince dilimi (yaklaşık 300gram) 90 kcaldir.

Not 2: Karpuzun glisemik indexini düşürmek ve kan şekerini yükseltme hızını azaltmak için peynirle beraber tüketmek iyi bir tercih olacaktır.

Karpuzdan bahsetmişken karpuzlu bir kaç tarif vermek gerekirse;

Karpuzlu Limonata; 4 üçgen dilim çekirdekleri ayıklanmış karpuz + 1 ufak limon suyu + ½ şişe maden suyu + 1 tatlı kaşığı bal. Karpuzu blendırdan geçiriyoruz, içerisine limon suyunu ve balı ve en son da sade maden suyunu ilave edip birkaç buz atarak afiyetle tüketebilirsiniz. Bu malzemeler ile hazırlanmış 1 bardak karpuzlu limonata yaklaşık 90-95 kcal civarında. Not: İsterseniz içerisine maden suyu eklemeyebilirsiniz ya da maden suyunun miktarını arttırabilirsiniz.

Karpuz Salatası; 3-4 dilim karpuzu çekirdeklerinden ayırarak küçük küpler halinde doğrayalım. Üzerine 40-45 gram peyniri de küp küp olacak şekilde doğrayalım. 4 dal taze naneyi de ekledikten sonra üzerine biraz limon, biraz nar ekşisi ekleyerek afiyetle yiyelim. 1 kase karpuz salatası yaklaşık 140 kcaldir.

Karpuz Sorbe; 1 orta ay dilim çekirdekleri ayıklanmış karpuz, 1 yemek kaşığı çekirdekleri ayıklanmış vişne, 2-3 adet çilek, 1 tatlı kaşığı bal, yarım limon suyu. Tüm malzemeler rondodan geçirilerek kalıplara konulur. Buzlukta dondurulur. 3 adet çıkaracak şekilde kalıplara koyarsanız; 1 tanesi yaklaşık 52 kcaldir.

Bu makale 12 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Zeynep Seçkin Can

Dyt. Zeynep Seçkin Can, 1992 yılında İstanbul'da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.

Mezuniyetinin ardından 2015 yılında Özel Yüzyıl Hastanesi'nde görev yapmıştır.

Dyt. Zeynep Seçkin Can, mesleki çalışmalarına Özel Ümraniye Aktif Tıp Merkezi'nde devam etmekte olup Türkiye Diyetisyenler Derneği üyesidir. 

Etiketler
Besinler
Dyt. Zeynep Seçkin Can
Dyt. Zeynep Seçkin Can
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube