Pms döneminde beslenme

Pms döneminde beslenme

PMS döneminin ağrısı, şişkinliği, bulantısı malum. Regl yetmezmiş gibi bir hafta önceden de bu gelir. Ruh sağlığımızı, sosyal ilişkilerimizi, moralimizi bozup gider. Regl öncesi belirtiler neredeyse her kadında görülür ama “Adet Öncesi Sendromu” yani PMS, bu dönemi biraz daha ağır geçirmektir. Adı üstünde sendrom. Genelde psikolojik sebepler, stres, modern hayat, aile, statü, coğrafya vs. etkilidir; işin “sendrom” olmasında. Sebepleri ne olursa olsun, kendine kendine düzelmez. Ama bu acıya katlanmanız da gerekmez. Çünkü bazı yeme içme rutinleriyle bu dönemin yoğun etkilerini azaltabilir ve regl dönemine daha hafif girebilirsiniz. Zaten regl başladıktan bir süre sonra da iyice rahatlarsınız. Sonra ver elini free dönem!

Öneriler:

Birinci ve en önemli kural bol bol su içmektir. Yanınızda hep bir sürahi veya şişe olsun. Susamasan da su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Kan şekerini düzenli bir seviyede tutmak için sık sık ama az yemeli, öğünlerin arasını fazla uzatmamak gerekir.
Tuzlu her şeyden kaçının. Turşu, tuzlu fıstık, soya sosu, cips, sosis, salam, sucuk, pastırma, akla ne geliyorsa… Tuz şişirir ve göğüslerinizin ağrımasına neden olur. Çay, kahve, kola ve alkol tüketiminden kaçının. Bunlar sizi hem mutsuz hem de şişkin hissettirecektir.
 

Ödem oluşumunu engellemek için potasyum içeriği yüksek besinler tüketilebilir. Potasyum muz, kuru kayısı ve avokadoda bolca bulunur. Ayrıca protein sindiren enzimleriyle ananas da tam bir ödem söktürücüdür.

Kabızlığı önlemek içinse lifli gıdalarla beslenmelisiniz. Bunlardan bazılar: Soya fasulyesi, bezelye, mercimek, çavdar, yulaf, buğday kepekleri ve müsli…
Özellikle maydanoz ve diğer yeşil yapraklı sebzeler şişkinlikten kurtulmayı ve enerjik hissetmeyi sağlar.

Magnezyumu yeterli miktarda alırsan tatlı ihtiyacı azalır. Magnezyum çilek, kavun, karpuz, hurma, tam tahıllar ve kuru baklagillerde fazlasıyla mevcuttur. Eğer canınız tatlı bir şeyler yemek istiyorsa tarçınlı sütü ve ballı yoğurdu deneyebilirsiniz.
Omega-3 yağı depresyona iyi gelir. Ceviz, somon balığı ve keten tohumu sayesinde mutlu hissetmeniz mümkün.

Bu makale 15 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ela Kale

Dyt. Ela Kale, 1996 Ankara doğumludur. 2014 senesinde Muğla Fethiye Ömer Özyer Anadoluöğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra aynı sene  Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2019 senesinde başarıyla bitirerek Diyetisyen unvanı almıştır.

İyi derece İngilizce bilen Dyt. Ela Kale, bir çok kurumda staj yapmıştır.

Mesleki çalışmalarına Nişantaşı'nda bulunan Zi&oN Psikiyatri Akademisi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Adet dönemi beslenme
Dyt. Ela Kale
Dyt. Ela Kale
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube