Karın germe nedir?

Karın germe nedir?

Doğum, kilo alıp verme, yaşlanma, spor yapmama karın kaslarında gevşemeye ve karın bölgesinde sarkmalara sebep olur. Bu soruna karın germe ameliyatı ile çözüm sağlanmaktadır.

Ameliyat genel anestezi ile yapılır ve ortalama 2-3 saat sürer. Sarkma miktarına göre yapılacak ameliyat tam karın germe veya mini karın germe olarak planlanır. Problemli bölgede cilt ve yağ dokusu çıkarılır. Gevşemiş karın kaslarına kalıcı sıkılaştırma (plikasyon) yapılır. Tam abdominoplastide göbek deliğinin yeri değişir. Ancak mini abdominoplastide genellikle buna gerek kalmaz. Düz bir karın ve bel oyuntusu oluşturmak için bazen yağ alma işlemi de eklenebilir. İzler bikini bölgesinden kenarlara düz bir çizgi şeklinde uzanır. Ameliyat sonrası ciltaltında sızan kanı tahliye etmek için kullandığımız dren adı verilen yumuşak ince borular ameliyat sonrası genellikle 2.-3. günde, biriken sıvının miktarının azalmasıyla birlikte çekilir Aşırı kilolu kişilerde karın germe ameliyatı istenen sonucu vermez. İdeal kiloya veya ideal kiloya yakın halde en iyi sonuç elde edilir.

Ameliyattan çıktığınız andan itibaren karın bölgesini saran bir korse giydiriyoruz. 1 hafta boyunca korsenizi hiç çıkarmadan, 1 haftadan sonra 3 hafta boyunca aralıklı takılacak şekilde kullanabilirsiniz. Ameliyattan sonra 8. Saatte hemşire yardımıyla yürümeye başlamanız sağlanır. Hareket etme konusunda ne kadar çok çaba gösterirseniz o kadar hızlı iyileşme süreci yaşarsınız. Yürüme pozisyonunuz 1 hafta boyunca hafif öne eğik şekilde olmalıdır. Bu pozisyon karnınızdaki gerginliği azaltacaktır. Yine 1 hafta yatarken başın bir miktar dik olması ve dizlerin altına destek konularak V pozisyonunda yatmanız dikiş hattında gerginlik olmasını engeller. 1 hafta sonra rahat ve normal hareket etmenizde bir engel kalmayacaktır. Günlük hayata dönüş süreciniz, kişisel özelliklere de bağlı olmakla birlikte  yaklaşık 10-15 gündür. Ameliyattan sonraki 5. günde duş yapabilirsiniz. Ameliyattan 4 hafta kadar sonra hafif egzersizlere başlayabilir, 8. haftada spor faaliyetlerinize dönebilirsiniz.

       Doğumdan 12 ay sonra karın germe ameliyatı yapılabilir. Zaten doğum sonrası kadın vücudunun 9-12 ay süren fizyolojik bir toparlanma süreci mevcuttur. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte, geride kalmış olan deformasyonlara müdahalede edilebilir.

       Karın germe ameliyatında, karın ön duvarı kaslarına sıkılaştırma yapıldıysa  en az 1-1,5 yıl sonra gebelik planlanabilir. Gebeliğe bağlı değişikliklerden dolayı tekrar deformasyon olması söz konusu olabilir.

Bu makale 12 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşen Gür Usluer

1971 doğumluyum. Ortaöğretimimi Burhaniye Lisesinde; tıp eğitimimi Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamladım. Bir süre İzmir’de pratisyen hekim olarak çalıştım. Manisa Celal Bayar Üniversitesi plastik cerrahi bölümünde; hem estetik cerrahi hem de yüz kırıkları, yüz felci, cilt tümörleri, doğumsal anomaliler gibi rekonstrüktif cerrahi alanlarında çok değerli hocalarımın sayesinde ciddi klinik tecrübe ile ihtisas eğitimimi tamamladım. Ardından Dr Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görev yaptım. Burada çoğunlukla yanık ve çocuk doğumsal anomalileri üzerine çalıştım.

Şuan İzmir- Bayraklı’da muayenehanemde hastalarımı kabul ediyorum. Evliyim. Bir kızım var. Mesleğim dışında özel ilgi alanlarım; resim yapmak, zaman zaman amatör resim segilerine katılmak, iç mekan dekorasyonu konusunda çizim ve tasarım yapmak, spor yapmak

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
a
Op. Dr. Ayşen Gür Usluer
Op. Dr. Ayşen Gür Usluer
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube