Kansere karşı savaşan besinler

Antioksidanlar; tümörlü hücre oluşumu ve büyümesini engellemeye yardımcı olurlar. Özellikle kolon sağlığı üzerinde olumlu etkisi ile kanser riskini düşürür.

Kansere karşı savaşan besinler

Antioksidanlar; tümörlü hücre oluşumu ve büyümesini engellemeye yardımcı olurlar. Özellikle kolon sağlığı üzerinde olumlu etkisi ile kanser riskini düşürür” diye konuştu. Sebze ve meyveler bol miktarda antioksidan içerirler. Nar, üzüm, sarımsak, brokoli, domates gibi besinler antioksidan kaynağıdır. Ayrıca zerdeçal karabiber, çörekotu gibi baharatlar da antioksidanca zengindir. Bunların dışında yoğurt ve kefir; bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kolon sağlığı üzerinde olumlu etkisi ile kanser riskini düşürür”. Antioksidan bakımından zengin ve kansere karşı koruyucu yiyecekleri şu şekilde sıralarsak: *Nar *Üzüm *Sarımsak *Brokoli *Domates *Karadut *Zerdeçal *Karabiber *Çörekotu. “Sağlıklı vücut ağırlığında olunmalı. Bireyin Beden Kitle endeksi (BKİ) değerinin 18.5-24.99(kg/m2) aralığında olması normal kiloda olduğunu göstermektedir. Hayat boyu fiziksel olarak aktif yaşam tarzı benimsenmeli. Dünya Sağlık Örgütü haftada minimum 150 dakika yürüyüşü önermekte. Günde 30 dakika fiziksel aktivitede bulunma da Dünya Kanser Önleme Fonu’nun önerileri arasında. Beslenme ile dengeli enerji alımı sağlanmalı. Şekerli içecekler tüketilmemeli. Kalori ve şeker oranı fazla, vitamin ve mineral içermeyen işlenmiş bu gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı. Kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalı, işlenmiş et tüketilmemeli. Tuzlu yiyecek ve tuzla işlenmiş yiyecek tüketimi sınırlandırılmalı” Sert, “Kanser hastalarında bulantı, kusma, ağrı gibi nedenlerle beslenmede yetersizlikler oluşabiliyor. Yetersiz beslenme ile de kilo kayıpları yaşanabilmekte. Bu nedenle ağırlık takibi oldukça önem kazanmakta” ifadelerini kullandı. Dyt. Sert, Vitamin-mineral açığı olmaması adına meyve ve sebzede çeşitlilik önemli. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli. Hastada protein alımına dikkat edilmeli. Günlük protein alımı vücut ağırlığına göre hesaplanmalı. Alınan enerjinin yüzde 30 ve daha azı yağlardan gelmeli. Ayrıca tütsülenmiş besinlerden kaçınılmalı. Tuz tüketimi minimumda tutulmalı (günde 5 gram)

Bu makale 16 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nur Sert

İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2017 senesinde ‘Onur Öğrencisi’ olarak mezun olmuştur ve ‘ diyetisyen’ ünvanını kazanmıştır. ‘0-6 Aylık Dönemde Beslenmeyi Etkileyen Faktörler’ konulu lisans bitirme tezi mevcuttur. Kişiye özel alternatifli diyet menü ve tarifleri ile danışanlara sağlıklı ve dengeli beslenmeye aşılamayı hedeflemektedir. Medipol Mega Hastaneler Kompleksi, , Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İETT Beslenme Danışmanlığı, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beykoz 5 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde gönüllü ve zorunlu stajını tamamladı. İstanbul’da bulunan çeşitli merkezlerde ‘diyetisyen’ olarak deneyim kazandı. Şu an İstanbul’da olan DİYETİSYEN NUR SERT BESLENME VE DİYET DANIŞMANLIĞI
MERKEZİ’nde hizmet vermektedir.

Dyt. Nur Sert
Dyt. Nur Sert
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube