D vitamini eksikliği covid-19'a yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riskini arttırmaktadır!

Covid-19 vaka sayılarının son zamanlarda fazlaca artmasıyla beraber aşı olmanın ve bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ne kadar önemli olduğunu daha da iyi anlıyoruz. 2019 yılından bu yana Covid-19’a dair pek çok çalışma yapılmakta. Yapılan bu çalışmalar, bizlere hastalık semptomları ve hastalık sürecini nasıl en iyi şekilde yönetebileceğimiz konusunda bilgi vermektedir. Değinmek istediğim konu, Covid-19 ve D vitamini meselesi.

D vitamini eksikliği covid-19'a yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riskini arttırmaktadır!

Covid-19 vaka sayılarının son zamanlarda fazlaca artmasıyla beraber aşı olmanın ve bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ne kadar önemli olduğunu daha da iyi anlıyoruz. 2019 yılından bu yana Covid-19’a dair pek çok çalışma yapılmakta. Yapılan bu çalışmalar, bizlere hastalık semptomları ve hastalık sürecini nasıl en iyi şekilde yönetebileceğimiz konusunda bilgi vermektedir. Değinmek istediğim konu, Covid-19 ve D vitamini meselesi. D vitamini, hormon benzeri fonksiyonları olan bir grup steroldur. Yağda eriyebilen vitaminler grubunda bulunan D vitamini, D2 (ergokalsiferol) ve D3 (kolekalsiferol) olmak üzere 2 ana formda bulunuyor. D2 formunun mantar, fortifiye edilmiş (zenginleştirilmiş) gıdalar gibi bitkisel kaynaklı; D3 formunun ise yağlı balık, karaciğer, yumurta sarısı gibi hayvansal kaynaklı olduğunu söylemek mümkün. Ek olarak, 7-dehydrocholesterol de güneş ışığıyla (UV-B) beraber deride previtamin D3  formuna çevrilerek vücutta (karaciğer ve böbreklerde) metabolize olmakta (aktif D3 formuna dönüşmekte).

 

Besinlerle D vitamini ihtiyacının karşılanamayıp eksikliğinin görülmesi çok sık rastlanan bir durumdur. Yapılan çalışmalarda, görülen D vitamini eksikliğinin Covid-19 enfeksiyon riskini ve hastalığı ciddi geçirme olasılığını arttırabildiği gözlenmiştir. 23 çalışmanın (toplam 11901 katılımcının bulunduğu) incelenmesiyle oluşturulmuş bir meta-analizde, D vitamini eksikliği olan kişilerin SARS-CoV-2 (Covid-19) ile enfekte olma olasılığının yaklaşık 3 kat, D vitamini eksikliği olan hastalarda ise hastalığı ciddi geçirme olasılığının yaklaşık 5 kat daha fazla olduğu bildirilmiştir.

 

Kan parametrelerinden D vitamini kontrol edilmeli, alınacak D vitamini miktarı mutlaka hekime danışılmalıdır.

 

EFSA yani Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Birliği tarafından önerilen günlük “güvenli” D vitamini miktarları:

 0-2 yaş arası için 25 mcg - 1000 IU

 2-10 yaş arası için 25 mcg - 1000 IU

 11-17 yaş arası için 50 mcg - 2000 IU

18 yaş ve üzeri için 100 mcg - 4000 IU şeklindedir.

Not: D3 formunun kandaki D vitamini düzeyini arttırmada daha etkili olduğu bilinmektedir.

Bu makale 13 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayça Yağcı

Dyt. Ayça Yağcı lise öğreniminin ardından Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü yüksek onur derecesi ile bölüm birincisi olarak tamamlamıştır. Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde çift ana dal yapmaktadır.

Dyt. Ayça Yağcı mesleki çalışmalarına online olarak devam etmektedir.

Instagram: @diyetisyenaycayagci

Deneyimler

Form-İz Beslenme Danışmanlığı

Yeditepe Üniversitesi Bağdat Caddesi Polikliniği

İstek Vakfı Okulları'nda

Türkçapar Bariatrics

Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi

Fitart Beslenme Danışmanlığı

Coşku Mutlu Beslenme Danışmanlığı

Maltepe Toplum Sağlığı Merkezi

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Ayça Yağcı
Dyt. Ayça Yağcı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube