Kan kolesterol düzeyini düşüren gıdalar

Kan kolesterol düzeyini düşüren gıdalar

1)      Çözünebilir Lif İçeren Gıdalar

 

Çözünebilir lif içeren besinler barsaklardan kolesterol emilimini azaltarak kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol düzeyini düşürürler. Yulaf ezmesi, elma, armut, arpa, kuru erik, barbunya, börülce gibi gıdalar çözünebilir lif içeren besinlere örnektir.

 

2)       Balık ve Omega 3 Yağ Asitleri

 

Yağ oranı yüksek balıklar içerdikleri yüksek omega 3 seviyesi sayesinde kalp hastalıklarına karşı korurlar. Kan basıncını ve kan pıhtılaşmasını azaltırlar. Yanlız kızartma olarak değil, buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeleri gerekir.Eğer balık sevmiyorsanız keten tohumu ya da kanola yağı ile de gerekli miktarda omega 3'ü vücudunuza alabilirsiniz.

 

3)      Ceviz, Badem, Fındık ve Fıstık

 

       Ceviz, badem ve fıstık kan kolesterol düzeyini düşürürler. Kalp hastalıkları riskini        

       azaltırlar. Tuzlanmamış olanları tercih etmeli ve günde bir avuç tüketmelisiniz. Bu     

       tip  besinler yüksek kalorili olduğundan çok fazla tüketildiğinde kilo aldırırlar.

 

 4)   Zeytin Yağı

        

 Zeytin yağı, içerdiği antioksidanlar sayesinde kötü kan kolesterolü LDL'nin seviyesini düşürürken, iyi kan kolesterolü olan HDL'nin seviyesini değiştirmez. Ekstra virgin zeytin yağının kolesterolü düşürücü etkisi diğer zeytin yağlarına göre daha yüksektir.

 

5)    Bitki Sterol ve Stanolleri

 

Sterol ve stanoller, çoğu sebze, meyva, hububat, baklagil, kuruyemiş ve

tohumlarda azar miktarda bulunan maddelerdir. Günümüzde portakal suyu, margarin gibi besinlere de endüstriyel üretimde katılmaktadırlar. 

       Bu maddeler kolesterolun barsaktan emilimini azaltarak kötü kolesterol seviyesini      

       düşürürler. İyi kolesterol olan HDL'nin ve trigliserit denilen kan yağlarının ise

        seviyesini değiştirmezler.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube