Botox ve hakkında merak edilenler

Botox ve hakkında merak edilenler

Botox Nedir? 

Botox, yani botulinum toksin A, Clostridium Botilinum adı verilen bakterinin toksininin ilaç formuna getirilmiş halidir. Dünya'da 4 farklı ürün halinde satışı olmasına rağmen, botulinum toksin içeren preparatlar halk arasında bir firmanın markası olan ‘botox' ismiyle bilinir.

Yaklaşık 100 yıllık bir çalışmanın ürünüdür ve yaklaşık 22 yıldır tıpta çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.

Botox Nasıl Etkili Olur? 

Botox sinir uçlarından kasa uyarı iletimini sağlayan asetil kolin maddesinin salınmasını engeller ve bu şekilde kasta belli oranda geçici bir felç durumu oluşturur.

Botox Hangi Hastalıklarda Kullanılır? 

Kırışıklık tedavisinde kozmetik amaçlı

Blefarospazm

Aşırı terleme

Bazı şaşılık tiplerinde

Servikal distoni

Kronik migren

Üst ekstremite spastisitesi

Nörolojik hastalıklara bağlı hiperaktif mesane

Botox Hangi Tip Kırışıklıklarda Etkilidir? 

Botox mimik kasları dediğimiz yüzde kırışıklığa neden olan kaslarda geçici felç durumu oluşturarak kırışıkları ameliyatsız şekilde ortadan kaldırır. En çok kaz ayağı denilen göz etrafındaki kırışıklıklarda, kaş arası ve alın bölgesindeki kırışıklıklarda kullanılır. Güneş hasarına bağlı ince cilt kırışıklıklarında etkili değildir. Ağız civarında dudak kaslarına bağlı kırışıklıklarda ve boyun bölgesindeki kırışıklıklarda da kullanılabilir.

Estetik Amaçlı Botox Uygulaması Nasıl Yapılır? 

Hekim tarafından hasta değerlendirilir. Probleme göre botox uygulanacak noktalar seçilir. Hastanın cildi dezenfekte edildikten sonra belirlenen dozda ilaç çok ince uçlu insülin enjektörleri ile kas içine enjekte edilir. Tüm uygulama baştan sona 20 dk'dan daha kısa sürer.

Enjeksiyon sonrasında yaklaşık 10 dk içerisinde geçecek olan ilaca bağlı hafif yanma hissi ve enjeksiyon bölgesinde geçici kızarıklık görülebilir. Hasta aynı gün içerisinde rahatlıkla günlük yaşamına devam edebilir.

Botox'un Etkisi Ne Zaman Ortaya Çıkar? 

Botox etkisini uygulamadan sonraki 3-4. günlerde göstermeye başlar. Tam etkinliğinin ortaya çıkması 10 günü bulur.

Botox'un Yan Etkisi Var Mıdır? 

Kozmetik amaçlı uygulamalarda düşük doz kullanıldığından çoğunlukla hiç bir yan etkiye neden olmaz. Sadece uygulama bölgesinde geçici hafif kızarıklık, iğne girişine bağlı geçici morarma izlenebilir. Dünya literatüründe çok nadiren ciddi allerjik reaksiyon görülmüş vakalar bildirilmiştir. Tedavi amaçlı kullanımlarda yüksek dozlar kullanıldığından daha ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Allerji dışındaki yan etkiler arasında gözlerde çift görme, göz kapağı düşüklüğü, ağız kuruluğu, baş ağrısı, boyun ağrısı ve yorgunluk sayılabilir. 

Botox Donuk, Şiş ve İfadesiz bir Yüze Neden Olur mu?

İşinin ehli hekimler tarafından yapıldığında yüzde donuk bir ifadeye neden olmaz. Belli dozlarda kırışıklıklar yok olurken mimiklerde ciddi bir kayıp oluşturmaz. Botox hakkında yanlış bir kanı da şiş bir yüze neden olduğudur. Dolgu maddesi türevi olmadığı için kesinlikle şişme yapmaz.

Botox'u Ne Kadar Zamanda Bir Tekrarlamak Gerekir? 

Kozmetik amaçlı uygulamalarda botox'un vücuttan tam olarak temizlenmesi ortalama 4-6 ay sürer. Farkı belirleyen vücudun kendini temizleme mekanizması ve kırışıklığın derinliğidir. Kırışıklığın tekrar eski derinliğine ulaşmaması için 6 aydan daha kısa sürelerde tekrarlanması daha uygundur. Çok derin kırışıklarda 2. veya 3. botox uygulanmasından sonra çok daha belirgin bir düzelme görünür.

Halk arasında yanlış bir kanı da botox uygulanması zamanı geldiğinde tekrarlanmazsa eskisinden daha kötü olacağıdır. Bu kesinlikle yanlıştır. Botox tekrarlanmazsa kırışıklık ilk halinden daha kötü olmaz.

Aşırı terleme amacıyla yapılan botox uygulamasında etkinlik 7-8 aya kadar uzayabilir.

Botox Kimlere Yapılmaz? 

Hamileler ve süt veren anneler

Botox'un içeriğindeki herhangi bir maddeye bilinen allerjisi olanlar

Kas sinir sistemi hastalıkları (Myastania gravis, Multipl skleroz)

Bir takım ilaçların kullanımında (aminoglikozit grubu antibiyotikler, kalsiyum kanal blokerleri, penisilamin ve kinin grubu ilaçlar)

Hemofili tarzı kanama pıhtılaşma bozukluğu olanlar

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Etiketler
Botox kimlere yapılmaz?
Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube