Kalsiyum ve obezite

Kalsiyum ve obezite

Süt ve süt ürünleri sağlıklı bir yaşam ve dengeli beslenme için hem bebeklik, hem de yetişkinlik döneminde gerekli olan önemli bir besin grubudur. Süt ve süt ürünlerinin zengin kalsiyum içeriğinden dolayı kemik ve diş sağlığını olumlu etkilediği bilinmektedir. Yapılan pek çok çalışma da süt ve süt ürünlerinin kronik hastalıklarla ilişkisi üzerine olup; süt ürünleri tüketiminin hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, kolon kanseri gibi pek çok hastalığın riskini azaltmada olumlu etkilerinin olduğu vurgulanmıştır. Yine son yıllarda yapılan bir çok çalışma süt ürünlerindeki kalsiyumun kilo kontrolü sağlamadaki etkinliği üzerine olup; kalsiyumun yağ asitleri ile sabun oluşturarak yağ asitlerinin emilimini engellendiği, dolayısıyla yağdan alınan enerjinin azaldığı ve dışkıda yağ artışı gözlendiği yönündedir.

Yapılan bir çalışmada düşük kalsiyumlu düşük enerjili diyet ve yüksek kalsiyumlu düşük enerjili diyet uygulanan iki grup arasında yüksek kalsiyumlu diyet uygulanan grubun diğer gruba oranla ağırlık kaybının 2 kat fazla olduğu bildirilmiştir. Bunun yanında yüksek kalsiyumlu diyet tüketen grubun yağ dokusu kaybı diğer gruptan 3 kat daha fazladır ki kalsiyumun süt ürünlerinden sağlanmasının bu etkiyi daha da belirginleştirdiği vurgulanmıştır.

Kalsiyum açısından zengin yiyeceklerle beslenmenin beden kütle indeksinde azalma sağladığı tüm çalışmaların ortak bulgusudur. Bunun nedeni ise kalsiyumun vücudumuz tarafından salgılanan ve yağların depo edilmesini önleyen kalsitrol adı verilen hormonun eksikliğini gidermesidir. Yüksek kalsiyumlu diyet yağların emilimini engellemenin yanısıra karbonhidrat ve proteinlerin yağa dönüştürülerek depolanmasını da azaltmaktadır. Kişinin beslenme alışkanlıklarına ve besin gereksinmelerine göre hazırlanmış yeterli ve dengeli bir beslenme programında yağ kaybını da sağlayabilmek için başta süt ve süt ürünleri olmak üzere kalsiyum kaynaklarına yer verilmesi diyetin başarısını artıracaktır. Günlük 3 porsiyon yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri tüketimi hem beden kütle indeksini hem de vücut yağ yüzdesini düşürmede etkilidir. Süt ve süt ürünleri dışında kalsiyum bakımından zengin diğer besinler ise; ıspanak, roka, asma yaprağı, tam buğday ekmeği, susam, badem ve incirdir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın

Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın, Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümünden mezun olarak diyetisyen unvanı almıştır.

Uzmanlığ'ını, Sofra Yemek ve Hizmet Üretim A.Ş, Hacettepe Üniversitesi Merkez Öğrenci Kafeteryaları, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri ve Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'nde tamamlamıştır.

Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın, mesleki çalışmalarını Meram Konya'da bulunan Gülsüm Uyanık Beslenme ve Diyet Danışmanlığ'ında devam ettirmektedir.

Etiketler
Kalsiyum
Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın
Dyt. Gülsüm Uyanık Saygın
Konya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube