İnterfil hastalarda stres gebe kalma sürecini etkiler mi?

İnterfil hastalarda stres gebe kalma sürecini etkiler mi?

Anne olma isteği, kadını derinden etkileyen duygusal bir içgüdüdür. Gebe kalmayı fazla önemsemeyen kadınların bile, korunmayı bırakıp gebe kalmaya çalışırken stres ve kaygıyı düzeylerinin arttığı görülmektedir.

İnfertil çiftlerde yapılan araştırmalar, strese bağlı artan kortizol hormonunun bu dönemdeki kadınlarda tedavi başarısını olumsuz etkilediğini, hatta gebe kalanlarda bile gebelik döneminde kaygı bozuklukları ve stres nedeniyle gebeliğin olumsuz etkilendiğini göstermiştir.

İnfertil çiftler, çevrelerinin çocuk ve gebelikle ilgili sorularından bunalıp incinmekte, yakın çevrelerinde gebelik haberini aldıkları yakınları nedeniyle endişeleri artmaktadır. Özel yaşama saygı duyularak çocuk ve gebelikle ilgili sorulara maruz bırakılmamaları bu süreci daha rahat geçirmeleri için önem taşımaktadır.

Bu makale 5 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Günseli Dura Özdemir

Op. Dr. Günseli Dura Özdemir Özel Ota Jinemed Hastanesi'nde görev yapmaktadır. Ankara Gazi Üniversitesi Tıp fakültesi'ni başarıyla tamamladıktan sonra İstanbul SSK Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde İhtisasını tamamlamıştır. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Uzman Doktor; Medipol Mega Üniversitesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Kliniği'nde öğretim görevlisi olarak ve Şişli Memorial Hastanesi Tüp Bebek kliniğinde Prof. Dr. Semra Kahraman'ın ekibinde görev yapmıştır . Prenatalzentrum Hamburg und Humangenetik im Gynecologicumda observer olarak ileri düzey ultrasonografi ve KÖGEM de Kök hücre( Mezankimal stem cell) konularında eğitim almıştır. Tüp Bebek, Üreme cerrahisi (Histereskopi, Laparaskopi ) jinekolojik cerrahi ameliyatlar, riskli gebelikler başlıca ilgilendiği konulardır. Bilimsel Kuruluşlara Üyelikleri; 1)Türk J ...

Etiketler
i̇nterfil hastalar
Op. Dr. Günseli Dura Özdemir
Op. Dr. Günseli Dura Özdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube