İnfertiliteden korunma

İnfertiliteden korunma
Erkek kaynaklı infertilitenin birçoğu önlenebilir değildir. Yine de, infertiliteye katkıda bulunan sigara ve alkol tüketimizden kaçınmak gereklidir. Aynı zamanda, yüksek ısılar sperm üretimini ve hareketliliğini etkiler. Bu etki geçici olsa da, sauna ve çok sıcak banyolardan kaçınınız.


Eğer ileride baba olmayı düşünüyorsanız ama bu ihtimal kesin değilse, yine de vazektomi gibi kalıcı kısırlık operasyonlarından kaçınınız. Bu operasyonu tersine çevirme mümkün olsa da, bunun başka riskleri vardır.


Bir kadının hamilelik şansını arttırmak amaçlı yapabileceği şu gibi yöntemler vardır :


Düzenli Egzersiz : Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak önemlidir ancak adet düzeninizi bozacak şekilde egzersizleriniz çok şiddetliyse, doğurganlığınız hasar görebilir.
Aşırı Kilo Alımından Uzak Durun : Aşırı kilolu olmak veya çok düşük kilolu olmak hormon üretiminizi etkileyerek kısırlığa sebep olabilir.


Alkol ve Sigara Kullanmayın : Bu maddeler gebe kalma şansınızı azaltarak, sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenizi engeller. Alkol almayın ve sigara kullanmayın.
Kafein Alımını Limitleyin : Hamile kalmaya çalışan kadınlar kafein alımını günde 200 mg şeklinde veya 1-2 bardak olarak limitlemek isteyebilirler.


İlaç Kullanımını Limitleyin : Reçeteli ve reçetesiz ilaçların kullanımı hamile kalma ve hamileliği sürdürme şansınızı azaltabilir. Düzenli kullandığınız ilaçlar hakkında doktorunuzdan tavsiye alınız.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof.Dr. Fatih ŞENDAĞ, 1969 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör ünvanı almıştır. Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği, Türkiye Osteoporoz Derneği, American Society for Reproductive Medicine, Jinekolojik Endoskopi Derneği,Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, European Society of Human Reproduction and Embryology,American Association of Gynecological Laparoscopists,European Society of Gynecolocigal Endoscopy,Middle East Society of Gynecological Endoscopy üyesi olan Prof.Dr Fatih ŞENDAĞ, evli olup iki çocuk bab ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Kadın
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Prof. Dr. Fatih Şendağ
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube