Doktorsitesi.com

İnfertilite Nedir, Tedavisi Mümkün Mü ?

Op. Dr. Havva Pars Ağargün
Op. Dr. Havva Pars Ağargün
13 Kasım 201974 görüntülenme
Randevu Al
İnfertilite Nedir, Tedavisi Mümkün Mü ?

İnfertilite

Doğurganlık, hamile kalma yeteneğidir. Korunmasız cinsel birliktelik sonrasında hamileliğin oluşması beklenir. Ancak, hamile kalma süresi her kadın için değişkendir. Kadınların çoğu, bir yıl içerisinde gebe kalmaktadır. Birçok kadın ise hamile kalmakta zorluk yaşamaktadır. Doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan çiftler için infertilite olarak da bilinen kısırlık problemi söz konusu olabilmektedir.

İnfertilite nedir?

İnfertilite, 12 ay veya daha uzun süreli korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamileliğin sağlanamaması olarak tanımlanabilir. 35 yaş ve üzeri kadınlarda ise bu süre aralığı 6 aydır. İnfertilite hem erkeklerde hem de kadınlarda sıkça görülen bir problemdir.

Hamilelik, birkaç faktöre bağlı olarak oluşur. Kadının yumurtalıklarından en az bir yumurta salınmalı ve erkekte yumurtayı döllemek için çok sayıda iyi kalitede sperm üretilmelidir. Döllenme gerçekleştiğinde embriyo rahime yerleşmelidir. Bu eylemlerden herhangi biri başarısız olursa kendiliğinden gebe kalma şansı azalır ve hatta bazı durumlarda imkansız hale gelebilir.

İnfertilite nedenleri nelerdir?

İnfertilite hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilir ve infertilitenin olası birçok nedeni vardır.

Kadınlarda yaygın olarak görülen sebepler şöyledir:

İlerleyen yaş,

Yumurtlama bozuklukları,

Düşük yumurta kalitesi,

Erken over yetmezliği (yumurtaların beklenenden önce azalmazı),

Rahim anormalileri,

Fallop tüpü hasarları,

Hormonal bozukluklar ve polikistik over sendromu,

Endometriozis,

Açıklanamayan infertilite,

Yaşam tarzı faktörleri.

Erkeklerde infertilite neden olacak etkenler ise şunlardır:

Testis hasarları,

Boşalma bozuklukları,

Kromozomal veya genetik nedenler,

Düşük sperm kalitesi,

İnmemiş testisler,

Hormonal problemler,

Sperm antikorları,

Enfeksiyon,

Tümörler,

Stres ve yaşam tarzı faktörleri.

İnfertilite belirtileri nelerdir?

İnfertilite, genellikle herhangi bir belirti oluşturmaz. Bu nedenle birçok birey, kısırlık ile karşı karşıya olduğunu doğal yöntemlerle bebek sahibi olamadığında anlamaktadır. Ancak, bazı semptomlar infertilite ile ilişkili bir hastalığın belirtisi olabilir.

Anormal adet dönemleri, düzensiz dönemler, adet dönemlerinin ağrılı geçmesi, hormonal faktörlere bağlı vücut değişiklileri kadınlarda kısırlık oluşturabilecek problemlerin işaretçisidir.

Testis görünümünde değişiklikler, boşalma esnasında semenin dışarı çıkmaması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi belirtiler erkeklerde infertilite ile ilişki olabilir.

İnfertilite tedavisi mümkün mü?

İnfertiliteye neden olan birçok problemin tedavisi mümkündür. Tedavi planı, ayrıntılı tetkik ve teşhisten sonra yapılmalıdır.

Kısırlık tedavisindeki ilk aşama hormon ilaçlarıdır. Hormonal bozukluklarının tedavisinden sonra doğal yöntemlerle hamile kalmak kolaylaşacaktır. İlaçların yeterli olmaması halinde ikinci aşama aşılamadır. Aşılama, erkeğin sperminin kadının rahimine aktarılmasıdır.

İnfertilite tedavisinin en başarılı yöntemi tüp bebektir. Bir dizi prosedürden oluşan tüp bebek tedavi, birçok infertilite problemi ile mücadelede olumlu sonuçlar verecektir. Tüp bebek tedavisi için geliştirilmiş olan mikroenjeksiyon, preimplantasyon genetik tarama gibi yöntemler; çiftlerin bebek sahibi olma oranını oldukça yüksek düzeylere taşımaktadır.

İnfertilite tedavisi görenler nelere dikkat etmelidir?

Doğurganlık, yaşam ve çevresel etkenlerden olumsuz yönde etkilenir. İnfertilite tedavisi gören çiftlerin başarı oranını artırmak için uygulaması gereken unsurlar şöyledir:

Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmak: Sigara ve alkol, yumurtalıkların ve spermin kalitesini bozan bir etkiye sahiptir. Tedaviye başlamadan önce mutlaka bırakılması gerekmektedir.

Kafein alımını sınırlamak: Yüksek kafein alımı doğurganlığı düşürür. Kafein alımı günde 200 mg'ın altında tutulmalıdır.

Aktif olmak: Hareketsiz yaşam tarzı, birçok doğurganlık probleminin temeli oluşturabilir. Orta derecede aktif olmanın doğurganlığa yardımcı olduğu bilinmektedir.

İlaç kullanımına dikkat etmek: İnfertilite tedavisine başlayan çiftlerin kullanmakta olduğu ilaçları mutlaka hekimlerine bildirmeli, bazı ilaç türlerini gerektiği takdirde bırakılmalıdır.

Sağlıklı kilo aralığında olmak: Aşırı şişmanlık veya aşırı zayıflık, direkt olarak yumurta ve sperm üretimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Stresten uzak durmak: Stres, özellikle açıklanamayan infertilitenin en önemli nedenidir. Hiçbir fizyolojik problem olmamasına rağmen, yüksek stres miktarı doğurganlığı düşürebilir.

Etiketler

Kısırlıkİnfertiliteinferilite tedavisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Havva Pars Ağargün

Op. Dr. Havva Pars Ağargün

Op. Dr. Havva Ağargün Pars, 1968 yılında Kırşehir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır