İnfertilitede kadın faktörü

İnfertilitede kadın faktörü
YUMURTALAMA PROBLEMLERİ
Yumurtlama probleleri, anovulasyon (yumurtlamama) adet düzensizliklerine, genellikle adet gecikmelerine sebep olurken, kısırlık sebeplerinin yaklaşık % 25ini oluştururlar. Hormonal düzensizliği olanlarda, polikisitik over sendromu gibi metabolik ve hormonal problemleri olan hanımlarda yumurtlamamaya bağlı infertilite sorunları ile karşılaşılmaktadır.
Yumurtlama, gebeliğin oluşabilmesi için her ay yumurtalıklardan olgun bir yumurtanın atılması olarak tanımlanır, adetin 14. gününe rastlar ve gebelik için en uygun günler yumurtlama gününe yakın olan günlerdir ( adetin 12-14-16. günleri).
TÜPLERE BAĞLI İNFERTİLİTE
Yumurtalkıktan atılan yumurtanın yakalanıp, spermler ile sağlıklı bir şekilde birleşebilmesi, gebeliğin oluşup rahim içine yerleşmesi için, tüplerin (tuba)  açık ve sağlıklı olması gerekir.
Kadınlarda geçirilmiş genital yol enfeksiyonları, genital tüberküloz, karın içi ameliyatlar, endometriozis ( çukulata kisti ), hidrosalpenks (tuba içinde sıvı birikimi, tıkanıklığa bağlı şişkinlik)  gibi tüplerde tıkanıklık ve yapışıklık sebebi olan durumlarda tüplerden kaynaklanan kısırlık meydana gelir.
Tüplere bağlı kısırlık oranı kadınlarda % 25-35 arasında rastlanmaktadır.
ENDOMETRİUM ( rahim içi ) ile ilgili infertilite sebepleri 
Kavite (rahim içi) veya endometriumda (rahim iç zar tabakası) geçirilmiş enfeksiyonlar, adhezyonlar (yapışıklar), polip, myom gibi yer kaplayan lezyonlar implantasyonu ( bebeğin tutunmasını-yerleşmesini) engelleyerek infertiliteye sebep olabilir.
SERVİKAL FAKTÖR ( rahim ağzı ile ilgili infertilite sebepleri)
Rahim ağzından salgılanan anti sperm antikorlar sepermleri hareketsizleştirerek nadir olarak infertilite sebebi olabilmektedirler. Aşılama ve tüp bebek tedavileri ile antisperm antikorlar önemini yitirmişlerdir.
İnfertilitede kadın yaşının önemi ve çevresel faktörler
Kadın yaşı ilerledikçe yumurtalık fonksiyonları ( over rezervi ) azalmakta , 35 yaşından sonra etkisini gösteren bu azalma, 40 yaş sonrası çok daha hızlanarak gebe kalma şansı % 10 lara inmektedir. Yaş ile beraber yumurta kalitesindeki bozulma gebe kalma şansını azalttığı gibi , oluşacak olan gebeliklerdeki düşük riskini de artırmaktadır.
Overlerde (yumurtalık) doku ve fonksiyon kaybına yol açan, kist – tümör operasyonları, endometrioma (çukulata kisti), radyoterapi, kemoterapi , sigara kullanımı gibi faktörler yumurta sayısının azalmasına sebep olarak yumurtalık bağımlı kadın infertilitesi sebebi olabilirler.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008 yılında askerlik görevini, 2009-2010 yılları arası mecburi hizmet'ini tamamlamıştır. 2010-2013 yılları arası Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde,1 Nisan 2011–1 Eylül 2014 yılları arası Özel Doğan Hastanesinde, 2014-2015 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğü, OTA Jinemed Hastanesi'nde,Acıbadem Taksim Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.  Op.Dr Filip TAŞHAN, 2003 yılından itibaren, ...

Etiketler
Kadın infertilitesi nedir
Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube