Dış gebelik tanısı, dış gebelik nedir?

Dış gebelik tanısı, dış gebelik nedir?

Dış gebelik döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerekirken, rahim dışı herhangi bir yere yerleşmesidir. Dış gebeliklerin %99’una yakını tüplere yerleşir. Onun dışında geçirilmiş sezaryen skarına, yumurtalıklara, karının iç boşluğuna bile yerleşebilir. Dış gebeliğin en büyük tehlikesi tüplere yerleşmesidir; tüp dokusu zayıf bir doku olduğundan ve rahim kadar kuvvetli olmadığından dış gebelik büyüdükçe patlayıp iç kanama geçirme riskidir. Bu iç kanamalar hayatı tehlikeye sokabilir bu yüzden erken tanı konulması çok önemlidir.

Peki, kimler dış gebelik riski altındadır?

Daha önce tüp cerrahisi, dış gebelik geçirmiş hastalar, pelvik enflamatuvar dediğimiz tüplerde ve rahimde enfeksiyon yaşamış hastalar dış gebelik geçirme açısından risk altındadırlar.

Peki, dış gebelik olduğumuzu nasıl anlarız?

Öncelikle adet zamanında ya da adet dışında oluşan anormal kanamalar ile birlikte gebelik testinizin pozitif çıkması dış gebelik bulgularındandır. Eğer doktorunuz belli bir Beta Hcg düzeyinin üzerinde hala gebelik kesenizi görmüyorsa, dış gebelikten şüphelenebilirsiniz. Onun dışında şiddetli karın ağrısı,bayılma gibi iç kanamaya bağlı bulgular ve tansiyon düşüklüğü de olabilir.

Dış gebelik tanısı nasıl konulur?

Öncelikle doktorunuz bir pelvik muayene yapar. Ultrasonla bakar, Beta Hcg düzeyinize göre rahim içindeki oluşumları inceler ve  belli bir düzeyin üzerinde hale gebelik kesesi görülmüyorsa ve karın içinde sıvı varsa ve de Beta Hcg değeriniz iki günde bir iki kat ve üzeri değeri üzerine çıkmıyorsa dış gebelik tanısını koyulabilir.

Dış gebelik tedavisi

Dış gebeliğin üç tür tedavisi vardır.

1. Bekle ve gör tedavisi: Bundan Beta Hcg düzeyleri düşük ve hastanın herhangi bir riski yoksa ne olduğunu anlamak için Beta Hcg değeri belli aralıklarla tedavi edilir.
 

2. İkinci tedavimiz ilaç tedavisi: Metotreksat dediğimiz bir kemoterapötik ajanla birlikte patlamamış dış gebeliği küçültmeye ve yok etmeye yönelik bir tedavi uygularız.
 

3. Ameliyat: Eğer tüpte bu dış gebelik çok büyüdüyse ve iç kanama durumu oluştuysa hastalarımıza genellikle laparoskopik yani karın içine bir kamera ile girip, tüpe ulaşıp, o tüpü açarak içinden dış gebeliği alırız. Eğer ciddi bir patlama söz konusuysa ve tüp onarılamayacak derece hasarlandıysa tüpü alırız.

Peki dış gebelikten sonra tekrar gebe kalınabilir mi?

Tabi ki kalınabilir. Eğer tüpünüz hasarlanmış ve tek tüpünüz alındıysa, ikinci tüpünüzden gebe kalabilirsiniz. Eğer tüpünüz alınmadıysa ve dış gebelik alınıp toplu tüpünüz onarıldıysa o tüpten de gebe kalabilirsiniz. İki tüpünüzde yoksa yine de tüp bebek yöntemiyle gebe kalabilirsiniz. Burada önemli olan yumurtalarınızın olmasıdır. Daha önce dış gebelik geçirdiyseniz ve tüpünüz onarıldıysa tekrar dış gebelik geçirme ihtimaliniz yüksektir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aysel Özkaynak

Op. Dr. Aysel ÖZKAYNAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2009 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

İyi derecede ingilizce bilmekte olan Op. Dr. Aysel ÖZKAYNAK, mesleki çalışmalarına İstanbul Altunizade Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Dış gebelik tanısı
Op. Dr. Aysel Özkaynak
Op. Dr. Aysel Özkaynak
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube