İmplant tedavisi süreci

İmplant tedavisi süreci

İmplant Tedavisinde Yaşanabilecek Sorunlardan Hasta Olarak Nasıl Korunabiliriz?

Öncelikle implant tedavisi günümüzde vazgeçilemez ve asla muadili olmayan bir tedavi şeklidir. Cerrahi bir operasyon olması ve aynı zamanda da vücuda yerleştirilen bir materyal nedeniyle riskleri bir diş dolgusuna göre daha fazla olsa da yine de yeri doldurulamayacak ve çoğu vakada alternatifi dahi olmayan bir seçenektir. Fakat riskleri bilmek ve kendini koruyarak bu tedaviyi onaylamak her hastanın kendi sorumluluğundadır.

Öncelikle sizin tespit edemeyeceğiniz ve sizin değerlendiremeyeceğiniz faktörleri ele alalım; zaman, işlem detayı ve materyal seçimi. Tedavinin zamanlaması; implant yerleştirilir yerleştirilmez protezinin yapılıp yapılamayacağı ile ilgilidir. Eğer implantınız yapıldığı sırada hemen protezini takmak yerine iyileşme beklemek tavsiye ediliyorsa bu hekimin kararında isabet edilmesi gereken bir husustur. Daha hızlı, daha kısa sürede tamamlayan ya da implant yerleştirildiği gibi protezini yerleştirmeyi kabul eden hekim daha başarılı ya da tecrübeli demek değildir.

İşlem detayı; implantınızın yerleşimi sırasında kaç implanta ihtiyaç olacağı, kemik desteği yeterli değilse kemik tozu gerekip gerekmeyeceği ya da bazı destekleyici cerrahiler gerekip gerekmediği gibi hususlardır. Hekimin bu hususlara karar veriyor olması yine tedavinin risklerini azaltmaya yöneliktir. Daha az implantla "işi çözen" ya da kemik tozu olmadan da "durumu kurtaran" hekim bazen durumunuzu sadece daha fazla riske sokuyor olabilir.

Materyal konusunda da herkesin kafasında daha "güvenilir" bulduğu bir ülkeye ait implantlar mevcut olsa da aslında size söylenen implant menşei ülke aslında hiçbir şey ifade etmez. Birçok sanayi ürününde olduğu gibi parçaları başka ülkelerde üretilen ve bir Avrupa ülkesi adı altında parçaları birleştirilerek o ülkeye ait etiket alan implant firmalarının sayısı çoktur. Dolayısıyla implant seçimi firmanın tanınırlığı, bilimsel arka planı ve ar-ge sistemlerinin güvenilirliğine göre ancak hekim tarafından seçilebilir.

Peki tüm bunların kararı hekime ait ise hastanın seçim yapabildiği unsurlar nelerdir? 

Hastalar öncelikle muayene sırasında yeterince şikayetlerinin dinlendiğinden ve olayın "o bölgeye bir implant yerleştirmek"ten ibaret olmadığından emin olmalılardır. Teşhisi konulmuş birçok genel hastalığınız özellikle bu tip cerrahi dental işlemler için hekiminiz tarafından sorulup değerlendirilmiş olmalıdır. Muayenede yeterli özeni görmediğiniz bir yerde işlemlerde özen görmeyi beklemek riskli olabilir.

İmplant için size önerilen markanın mutlaka size ait sertifikasını alacağınızın garantisi verilmiş olmalıdır. Eğer sertifikasız bir ürüne evet dediyseniz yine riskler açısından öngörülemez bir durumla karşılaşırsınız. Bu konuda en iyi yapabileceğiniz şey implantın ait olduğu ülkeyi sorgulamak değil; uzman cerrahınızın sertifikalı ve net beyanlı bir hekim olduğuna emin olarak güvenmektir.

Bu makale 24 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Ceyda Ünal

Dt.Ceyda Ünal,İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde (İngilizce)başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştr. Mezun olduğu yıl büyük çene cerrahisi operasyonları ekipleriyle genel anestezi destekli tedavilerde rol almıştır. Çalıştığı ekiplerden ayrılarak 2015-2018 yılları arası özel bir mega hastane kompleksinin büyük çaplı hasta planlamaları; yurt dışı hasta tedavileri, dental korkusu olan hastalarda genel anestezi destekli diş hekimliği ve genel sistemik hastalıkları olan hastalarda onkoloji, kardiyoloji gibi branşlarla koordine tedavilerin yürütülmesinden sorumlu hekim olarak çalışmıştır. Hastanedeki görev yıllarında başka özel kliniklerin konsultan/estetik hekimi olarak tedavilerini yürütmüştür. Feneryolu/Kadıköy’de kendi adını taşıyan ...

Dt. Ceyda Ünal
Dt. Ceyda Ünal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube