İmplant protezler

İmplant protezler
Eksik olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş kökleridir. Daha sonra bu kök diş üzerine yerleştirilen protez dişler ile kaybedilmiş diş fonksiyonu yeniden kazanılmaktadır. Günümüzde diş implantları,  doğal dişlere en iyi alternatiftir. Estetik açıdan da mükemmel sonuçlar elde edilen . implant uygulamaları kuron, körü ve takılıp çıkarılabilen protezlzlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlamaktadır. İmplant vidaları belirli kalınlığa ve genişliğe sahip yapılardır. Bu nedenle implant konulacak olan bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. İlgili bölgedeki kemiğin kalitesi de implant başarısını etkilemektedir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir.  



Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmemektedir. Başarı oranı % 95 düzeyindedir ve implant vidası iyi bir ağız hijyeni sağlanması şartı ile ağzınızda bir ömür boyu kalacaktır.



Diş implantlarının avantajları:



1. Alt çenede dişlerini tamamen kaybedip protez taşıyan hastalarda protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu şikayetler zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artarmektadır. Bu tip hastalarda implant tedavisi  tüm bu şikayetleri ortadan kaldırmasının yanı sıra kemiğin erimesini de durdurmaktadır

2. Üst çenede dişlerini tamamen kaybedip protez taşıyan hastalarda üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsa da benzer şikayetler yine de gözlenir. Bu hastalarda da implant tedavisi  tüm bu şikayetleri ortadan kaldırmasının yanı sıra kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

3. Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin estetik olmayan görüntüsüdür. Bu hastalarda implant tedavisi takılıp çıkarılan protezlerin yerine sabit protezlerin yapılarak hastanın daha rahat etmesine ve etkili çiğnemesine olanak sağlar.

4. Alt ya da üst çenede daha az sayıdaki dişlerini kaybetmiş hastalarda ise geleneksel yöntemin yol açtığı problem, köprü protezi yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğudur. Bu hastalarda implant tedavisi sağlam dişlere hiçbir şekilde dokunulmadan eksik olan dişlerin yerine implant vidalarının yerleştirilebilmesine olanak sağlar.

5) Tek dişini kaybetmiş hastalar: Bu hastalar tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda kalan hastalardır Tek bir implant’ın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı gibi daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da olanak sağlar.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Funda Çalışır

Etiketler
Eksik diş
Uzm. Dt. Funda Çalışır
Uzm. Dt. Funda Çalışır
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube