Ağız, diş ve çene cerrahisi

Ağız, diş ve çene cerrahisi

Ağız, diş ve çene cerrahisi; ağız içerisinde yer alan hem yumuşak ( yanak, damak, dil, dudak, kaslar vb.) hem de sert dokularda (dişler, kemikler) gelişen kistik veya tümöral patolojilerin tedavilerin yanı sıra diş ve çene kırıkları, sürmüş yada gömük kalmış dişlerin çıkartılması veya sürdürülmesi, protez yapımına yardımcı olmak amacıyla düzeltmeleri içeren bir bilim dalıdır.

Bu bölümde genel olarak kist operasyonları, apikal rezeksiyon, implant cerrahisi, sinus lifting, yirmi yaş cerrahisi, gömülü dişlerin cerrahisi, yumuşak doku ve sert doku greftleme, preprotetik cerrahi, vestibuloplasti, gingivoplasti, gingivektomi, botox ve dermal dolgu uygulamaları yer almaktadır.

Cerrahi operasyon sonrası dikkat edilecek hususlar

Tampon: Cerrahi işlem sonrasında bölgeye yerleştirilen tamponu 30 dakika süre ile ısırınız. 30 dakika sonra atın yerine başka bir şey koymayın.

Tükürmeyin ve ağzınızı çalkalamayın: Cerrahi işlem sonrası oluşan pıhtının sabit bir şekilde durup sağlıklı bir iyileşmenin gerçekleşebilmesi için operasyonun yapıldığı gün ağzınızı çalkalamayın ve tükürmeyin.

Kanama: Ameliyattan sonra ilk 48 saat boyunca sızıntı şeklinde kanama normaldir. Sıcak ortam, sıcak banyo yapmak ve aşırı efor sarf etmek kanamayı artırabilir. Kanama devam ederse bizimle iletişime geçiniz veya kliniğimize başvurunuz.

Sigara içmeyin: Sigara dumanı yara bölgesinde kanlanmayı olumsuz yönde etkilediği için yara iyileşmesinde ciddi problemlere yol açmakta ve enfeksiyona yatkın bir ortam oluşturmaktadır.

Ağrı: İlk 2 gün ağrınız olabilir. Bu amaçla verilmiş ilaçlarınızı hekiminizin önerileri doğrultusunda kullanın. İlaçları kullandığınız halde ağrılarınız 3. günden sonra artarsa bizimle iletişime geçiniz veya kliniğimize başvurunuz.

Şişlik: Ameliyat bölgesinde, yanak, dudak ve boyun bölgesinde ameliyattan sonraki 3 gün içerisinde şişlik (ödem) görülebilir. Cerrahi işlem sonrası bir gün boyunca yüzünüze buz torbası uygulamak şişliği bir ölçüde önleyebilir. Bunun için su geçirmeyen bir torba içerisine buz yerleştirip havluya sararak 5 dakika uyguladıktan sonra 5 dakika ara verin. Operasyon sonrası ikinci gün hiçbir uygulama yapmayınız. Üçüncü günden itibaren sıcak tampon uygulaması yapabilirsiniz.

Ağız açıklığında kısıtlanma: Ameliyat sonrası 2.-3. günlerde ağzınızı açmakta güçlük çekebilirsiniz. Bu durum oluşan ödemin büyüklüğüyle doğrudan ilişkilidir. Ağız açılmasındaki kısıtlanma bir hafta içinde ortadan kalkacaktır.

Morluk: Ameliyat bölgesine komşu cilt altı dokulara kanın birikmesi sonucu yüzünüzde cildinizde morluk görülebilir. Bu olay tehlikeli değildir. Ağrıyı arttırmaz ve bir enfeksiyon belirtisi değildir. 7-10 gün içinde hafifleyerek kaybolacaktır.

Beslenme: İlk 2 gün püre, çorba gibi sulu yumuşak ve ılık yiyecekler ile beslenin. Ameliyat bölgesine yakın olan dişlerinizi çiğnemek amacıyla kullanmayın. Bol su için. Alkollü ve kola gibi gazlı ve asitli içecekleri içmekten kaçının. İyi beslenmeye dikkat edin.

Ağız bakımı: Yaranın daha hızlı iyileşmesi için ameliyat bölgesi dışındaki dişlerinizi her zaman olduğu gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Ameliyat bölgesindeki dişlerinizi 1 gün sonra fırçalamaya başlayın. Ameliyattan sonraki günden itibaren yemeklerden sonra size verilmiş olan gargara reçetesini uygulayın veya bir bardak ılık suda bir çay kaşığı tuz ekleyerek ağzınızı çalkalayın.

Dikişler: Ameliyatınız sırasında dikişler yerleştirilmiş olabilir. Dikişleriniz 1 hafta sonra alınacaktır.

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte lazer uygulamaları sayesinde artık cerrahi uygulamalar atravmatik bir şekilde yapılmakta ve bu sayede hem operasyon sırasında hem de operasyon sonrasındaki hasta konforu artmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Erdoğan Ertek

Dt. Erdoğan Ertek lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2014 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2017 Yılında Guglielmo Marconi University'de (Roma) Oral İmplantoloji üzerine master yapmıştır.

Dt. Erdoğan Ertek, Özel Beyaz Saray Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde, Diyarbakır Asker Hastanesi'nde, Özel Fizyotıp Tıp Merkezi'nde görev almıştır. iyi derecede ingilizce bilmekte ve mesleki çalışmalarına Mersin'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş
Dt. Erdoğan Ertek
Dt. Erdoğan Ertek
Mersin - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube