İlgisiz – kayıtsız aile modeli

İlgisiz – kayıtsız aile modeli

Çocuklarına karşı fiziksel ve duygusal sevgilerini gösteren aileler olduğu gibi hiç sevgi göstermeyen hatta bunu yanlış kabul eden ailelerde vardır.Özellikle geçmiş yıllarda, çocuğu kucağa almak, bir başkasının yanında sevip öpmek ayıp sayılmıştır. Hala “babam benim hiç başımı okşamadı “ veya annem beni kucağına alıp sevmedi, sevgi cümleleri hiç duymadım “ diyen bir çok kişi var.

Bu tür ailelerde çocukların psikolojik olarak ihtiyaçları karşılanmaz ve görmezden gelinir,sevgi kalbe gömüldüğü ve ifade edilmediği içinde çocuklar sevilmediklerini düşünürler.İlgisizliğin en önemli belirtisi; ana, baba ve çocuk arasındaki iletişimin olmayışıdır.Çocuklarının ilgi ve ihtiyaçlarından habersiz oldukları gibi; nerede olduğu, kimlerle olduğu ve ne yaptığı ile de ilgilenmezler.

İlgisizliğin nedeni, çocuğun zamansız ya da istenmeden doğması, anne ya da babanın kendilerini çocuk sahibi olmaya hazır hissetmemesi olabilir. İlgisiz anneler, genellikle ev işlerinden hoşlanmayan, annelik görevini benimsemeyen; babalar ise, çocuğa ve ev yaşamına ilgi duymayan, çocuk istemeyen kişilerdir. Çok çocuklu ailelerde rastlanma ihtimali daha fazladır.

Unutmamalı ki; anne veya baba çocuklarını veya eşini suistimal ediyor, eleştiriyor , ihmal ediyorsa ya da onlara kötü davranıyor veya zarar veriyorsa bunun kökünde kendi kendisini suistimali ve çocukluğunda yaşadığı, kendisine zarar veren kötü deneyimler yatmaktadır. Mutlaka aile bireylerine bu durum fark ettirilmeli, ve diğer aile bireylerinin daha fazla zarar görmesi engellenmelidir.

Bu Aile modelinde Yetişmenin Çocuk Üzerindeki Etkisi
•Çocuk bencil ve şımarık olur. Bu yüzden arkadaş çevresinde sevilmez.
•Çok fazla eşya almaya ve para harcamaya meyillidir.
•Ya da tam tersi amaçsız ve üşengeç olur, kendine alacak bir şey, gidecek bir yer, yapacağı bir uğraşı bulamaz
•Çocuk evde veya okulda anne babasının dikkatini çekmek için alışılmadık davranışlar sergiler.
•Ailesi çocuğa model olamadığı için çocuk kendine başka modeller seçer.
•Gençlik dönemlerinde çocuk vaktinin tümünü arkadaşları ile geçirir.
•Arkadaşları tarafından reddedileceği korkusu ile HAYIR diyemediği için kim nereye, neye çekerse oraya gider.
•Zararlı alışkanlıklar edinmeye meyilli olur.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Obengül Ejder

1997 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dr. Obengül Ejder, hekimlik mesleğine Adana Seyhan Belediyesi’nde Kurum Hekimi olarak başlamış, Sağlık Müdürü olarak görevini sürdürmüş, 2008 yılında ayrılmıştır.  2001 yılında Aile ve Evlilik Terapisi, Cinsel Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Bütüncül Psikoterapi, Çocuklarla Oyun Terapisi, Transaksiyonel Analiz, Madde Bağımlılığı, NLP, EFT, Hipnoz, PsikoOnkoloji gibi Psikoterapi eğitimleri almaya başlamış, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünde ve Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünde " Hemofili Hastaları ile Sağlıklı Bireylerin Psikolojik Dayanıklılık, Psikiyatrik Belirti ve Cinsel Doyumlarının Karşılaştırılması " konusu ile Tezli Yüksek Lisansını tamamlayarak Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı unvanını almıştır. Eğitimi ...

Etiketler
İhmal edilen çocuklar
Dr. Obengül Ejder
Dr. Obengül Ejder
Adana - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube