İlaç tedavisi mi? psikoterapi mi?

İlaç tedavisi mi? psikoterapi mi?

İlaç tedavisi 'iyi' olmak için gerekli olabilir ama yeterli olmayabilir. 

Hayatıyla ilgili problem yaşayan kişilerin son zamanlarda aklını kurcalayan sorudur . Özellikle doğal yaşamın popüler olduğu günümüzde kişiler psikofarmakolojik ilaçlardan resmen kaçıyorlar. Peki bu ne kadar doğru?

Burada asla aklımızdan çıkarmamamız gereken konu; beyin ve zihin birlikte çalışır. Pek çoğumuzun başına gelir; kendimizi gergin veya stresli hissettiğimiz zamanlarda uyku problemleri yaşamaya başlarız. Üzgün hissettiğimizde mide ağrıları çekeriz. Bunlar bize beyin zihnin birlikteliğini vurguluyor. Aynı şekilde yaşadığımız birçok psikopatolojik durum veya sıkıntılar bedenimiz,hormonlarımız üzerinde de değişikliklere sebep olur. Kimi zaman bazı hormonların fazla salgılandığından kimi zaman da eksik salgılandığından yaşanan psikolojik rahatsızlıklar olabilir. 

Her kişi ve tanı için geçerli olmasa da ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikteliği sorunların daha kolay aşılmasına ve nüks oranının azalmasına doğrudan yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kişi için ne kadar gerekli? Uzman görüşü almadan bu yolda tercihler yapmamalıyız. İlaç tedavisi ile kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan hormonlar devreye girmeye başlarken bir yandan da hayatımızla ilgili bazı sorunları önleyebilmek için  geliştirmemiz gereken becerileri de psikoterapiyle ediniriz.

Bu bilgiler doğrultusunda başvurduğunuz uzman ilaç tedavisini uygun görüyorsa başlamalısınız. Bu sandığınız kadar korkutucu bir durum değildir. Bir çok meslektaşımın aksine ilaç tedavisini oldukça faydalı buluyorum. Psikoterapi ile desteklendiğinde ise iyileşmenin daha hızlı olabileceği  ve bu sıkıntıların nüks etme olasılığının daha azalacağı yapılan araştırmalarla da ortaya konulmuştur.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI

Psk. Zehra Mutlu Savatlı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarıyla tamamlayarak  Psikolog Unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Pınar Kaya Döşlü Akademisi'nde devam etmektedir.

 

 

Etiketler
Psikolojik
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI
Psk. Zehra MUTLU SAVATLI
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube