Hymen (kızlık zarı)

Hymen   (kızlık zarı)

Kızlık Zarı (Hymen)

Kızlık zarı vajina girişinde ki ince mukoza kıvrımıdır. Kızlık zarı vajina girişinden yaklaşık 0,5-1cm kadar içeridedir. İnce bir perde şeklindedir ve ortası delikdir. Bu delikden adet kanı dışarıya akmaktadır. Kızlık zarı, çocukluk çağında  daha sert ve kalındır. Buluğ çağında hormonların etkisiyle esner. Kızlık zarının birçok tipi vardır. Tipine göre ilişki sonrası kanama olur veya olmaz. Kızlık zarı şekli kadın-doğum hekimi tarafından muayene edilerek gözlemlenir. Kadınlar kendi kızlık zarını göremez

En çok görülen şekli halka şeklinde olup ortasında küçük bir delik vardır.(hymen annularis). Bazen yarımay şeklinde bir kıvrımdır(hymen semilunaris). Bazen elek gibi delikli ( hymen cribroformis) veya serbest kenarları membranöz saçak şeklinde olabilir. Bazen doğuştan hiç kızlık zarı olmayabilir.Tam bir bölme şeklinde vajinanın alt ucu tamamen kapalı olabilir (hymen imperforata). Kızlık zarı yırtıldıktan sonra geriye kalan küçük, yuvarlak  mukaza kabartılarına carunculae hymenalis denir.

Kızlık zarının  fizyolojik görevi tam bilinmiyor. Vajinayı çocukluk çağında enfeksiyondan koruduğu düşünülüyor. Kızlık zarının ülkemizde sosyal önemi vardır. Gelişmiş ülkelerde bir anlam taşımamaktadır.

Kızlık zarı ilk cinsel ilişki, travmatik kazalar veya vajina içine herhangi yabancı bir cisim girmesi ile yırtılır. Kızlık zarı yırtılınca kanama olması şart değildir. % 25 kadında ilk cinsel ilişkide kanama olmaz. Bu zarlar yapısal olarak elastikdir, esnekdir. Yırtılma olmadan ilişki gerçekleşmektedir. Yırtlma olan kızlık zarında kanama miktarı kızlık zarının yapısına, yırtılan yerin damarsal yapısının zenginliğine, yırtığın derinliğine göre değişir. Kanama miktarı çok hafif bir lekelenme şeklinde olabileceği gibi, daha belirgin olabilir veya derin yırtıklarda aktif kanama şeklinde olabilir. Derin yırtıklarda kanamayı durdurmak için bir, iki adet dikiş atmak gerekebilir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ayşe Darama

Op. Dr. Ayşe DARAMA, Giresun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Giresun'da tamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini iyi bir derece ile bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2 sene Karadeniz, 2 sene de Konya'da pratisyen hekim olarak görev yapmıştır. Bu sırada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Bir süre Ordu Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak görev yapmış, daha sonra İstanbul'a atanmıştır. Sağlık Bakanlığı Okmeydanı AÇSAP'dan emekli olmuştur. Daha sonra Özel GOP Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1988 yılından günümüze kadar Ordu ve İstanbul olmak üzere aralıksız muayenehane hizmeti vermiştir. Hekimlik hizmeti süres ...

Etiketler
Hymen nedir
Op. Dr. Ayşe Darama
Op. Dr. Ayşe Darama
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube