Human papilloma virus aşı uygulaması

Human papilloma virus aşı uygulaması

HPV (Human papilloma virus) nedir?

HPV 'ün yüzden fazla değişik türü olan ve bazı türleri cinsel yolla bulaşarak hem kadın hem de erkeklerde genital siğiller başta olmak üzere rahim ağzı, penis, anüs, nazofarinks (boğaz) gibi bazı vücut bölgelerinde kansere neden olabilen bir virüsdur. En çok rastlanan kanser serviks kanseri olup diğer kanser türleri çok daha nadir görülmektedir. Genital bölgede enfeksiyona neden olan kırka yakın tipi vardır.Bunlardan bazıları kanserde yüksek risk taşımaktadır.

Kanser riski yüksek olan HPV tip 16 ve tip 18 serviks kanserlerinin yaklaşık %70'inde görülmektedir.

Kanser riskli düşük olan HPV tip 6 ve tip 11 genital siğillerin %90'ının ardında yatan nedendir.

HPV enfeksiyonları bazen belirti vermezler, bir şikayete neden olmazlar ve sadece rutin tarama testlerinde saptanırlar. HPV virusu olup olmadığını ve hangi tipin olduğu vajinadan alınacak salgı örneğinin incelenmesi ile saptanabilmektedir.

HPV aşılarının önemi nedir?

HPV aşısının kullanımındaki ana amaç rahim ağzının kanser öncesi (servikal prekanseröz) lezyonları ile rahim ağzı kanserlerinin (servix kanserinin) önlenmesidir. Çoğunlukla, genital siğillere karşı da koruyuculuk sağlayan Quadrivalan aşı (Gardasil) kullanılmaktadır. Çok eşli ve korunmasız yaşanan ilişkilerin artışına paralel olarak, genital siğiller de son yıllarda hızlı bir atış göstermektedir.. HPV aşısı koruyucu bir aşı olup tedavi edici özelliği yoktur. HPV aşısı 3 doz olarak uygulanmaktadır.Uygulamaların arası ilk aşıdan 2 ve 6 ay sonradır..

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Gümüşalan

Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, 1956 yılında Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başadığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1986 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, uzun yıllar çeşitli sağlık kuruluşlarında Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra İzmir Karşıyaka’da kendi kliniğini açmıştır. Halen İzmir'de bulunan kliniğinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hpv enfeksiyonları ve hpv aşısı
Op. Dr. Alper Gümüşalan
Op. Dr. Alper Gümüşalan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube