Tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce hangi testler yapılıyor?

Tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce hangi testler yapılıyor?

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce kadınların hormonel durumunu gösteren ve böylece tüp bebek tedavisinin başlanmasında çok önemli bilgiler verecek olan hormonel tehtiklerin yapılması gereklidir. Bunlardan sonra belki de rahim içerisinin düzgünlüğünü, tüplerde geçişin olup olmadığını yada tüplerin durumunu gösteren bilgiler elde edilerek tedavi edilebilirlik kolaylıkla ölçümlenebilmektedir.

Erkekler için ise spermiogram adı verilen tehtikle, spermlerin sayıları, canlılıkları, hareketlilikleri ve yapıları ile ilgili bilgileri edinmek mümkündür. Ayrıca hem erkek hem kadın için selolojik yani kan alınmasıyla yapılacak testler ile hastalık hakkında bir fikir edinilmesi mümkün olabilmektedir Böylece bu testlerden geçen hastalar  tüp bebek  tedavisi için ilaç kullanma aşamasına geçebilirler.

Tüp bebek tedavisi sırasında hangi ilaçlar kullanılıyor?

Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar,  kloro topinler adını verdiğimiz beynimizden salgılanan hormonları taklit eden ilaçlar şeklindedir. Bu ilaçların en önemli özelliği, yumurtalıklar üzerine yaptıkları etki ile fazla sayıda folikül oluşmasını sağlamak ve tüp bebekte kullanılacak yumurta şansını artırmaktır. Bu amaçla kullanılan kloro topinlerin uygulama biçimi genellikle enjeksiyon şeklindedir.

Bir diğer tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaç türü ise, beynimizden salgılanan hormonları basgılamak amacı ile ve bu şekilde de hormonların tedavi sürecini etkilememesi amacı ile kullanılan hipofiz bezi adonisleridir. Bu ilaçlar kontrolün beyinden değil uygulayıcının elinde olmasını sağlamak amacı ile kullanılır.

Kullanılan ilaçların ardından tüp bebek te tedavi süreci başlıyor.

Tüp bebek tedavisi süreci nasıl işliyor?

Tüp bebek te tedavi süreci, hastaya tedavinin başlayacağına karar verilmesi ve hangi protokol uygulanacağının belirlenmesi ile başlar.  Bu aşamada belirlenecek protokole göre de zamanlama değişebilir. Öncelikle aktif tedavi dönemi dediğimiz adetin 2. yada 3. günü başlayan aktif tedavi döneminden önce başlayan protokollerde 10 gün önceden yapılan ultrasonik değerlendirme de herhangi bir tedaviye engel durumun belirlenmemesi halinde tedavi başlar ve aktif tedavi dönemine kadar kullanılan iğnelerle devam eder.

Daha sonra aktif tedavi döneminde yaklaşık 8-12 gün süresince uygulanan donato tropin adı verilen ve yumurtalıkları uyaran iğneler vasıtası ile süreç devam eder. Bu zaman içerisinde  yumurtanın büyümesi gözlemlenir ve istenilen büyüklüğe geldiğinde, yumurta toplama planlanır. Planlanan yumurta toplamanın gerçekleştirilmesinden sonra aynı gün eşten alınan spermlerle yumurtaların birleşmesi laboratuvar ortamında sağlanır ve ertesi gün döllenip döllenmediği kontrol edilir. Döllenen yumurtalar embryo olarak adlandırılır. Bu embryolar laboratuvar ortamında izlenerek en sağlıklı olanlar alınır ve transfer işlemi denilen yöntemle anne rahim içerisine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra 10-12 gün gebelik testine kadar başka bir işlem uygulanmaz.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisi süreci nasıl işliyor?
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube