Gebelik muayenesi, 4 boyutlu renkli ultrasonografi ile gebelik takibi

Gebelik muayenesi, 4 boyutlu renkli ultrasonografi ile gebelik takibi

Ultrason cihazlarının çalışma şekli, kulağın duyamayacağı yüksek frekanstaki (ultra-sound) ses dalgalarının üretilerek bir prob (transducer) yardımıyla dokuya yollanması ve sonrasında değişik yoğunluklarda dokulardan yansıyan ses dalgalarından bir bilgisayar yardımıyla oluşturulan görüntülerin bir ekran (monitor) üzerinde görüntülenmesi olayıdır. Teknolojik ürünler arasında yeni bir üretim olan 4 boyutlu (4D) ultrasonlardaki görüntü kalitesi, standart 2 boyutlu (2D) ultrasonlardan çok daha iyi olup - adeta MR cihazındaki gibi- dokulardaki detaylar ayrıştırılabilmektedir.

Üç boyutlu ultrason cihazlarıyla yapılan incelemelerde anne karnındaki bebeğin hareketleri gecikmeli olarak ekrana yansırken, 4 boyutlu ultrasonografi cihazı ile bebeğin kaşlarını çatması, gülmesi, esnemesi, parmak emmesi gibi hareketleri anlık ve hızlı bir şekilde izlenebilmektedir.

Bu makale 11 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Gümüşalan

Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, 1956 yılında Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başadığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1986 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, uzun yıllar çeşitli sağlık kuruluşlarında Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra İzmir Karşıyaka’da kendi kliniğini açmıştır. Halen İzmir'de bulunan kliniğinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ultrason
Op. Dr. Alper Gümüşalan
Op. Dr. Alper Gümüşalan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube