Hpv nedir? nasıl hpv negatif olabilirim?

HPV cinsel yolla bulaşan sık görülen bir virüs enfeksiyonudur.Human papillom virüs açık adıdır Doğada birçok Hpv virüsü vardır kimi belirti vermezken kimi genital siğillere neden olur.

Hpv nedir? nasıl hpv negatif olabilirim?

HPV cinsel yolla bulaşan sık görülen bir virüs enfeksiyonudur.Human papillom virüs açık adıdır Doğada birçok Hpv virüsü vardır kimi belirti vermezken kimi genital siğillere neden olur.Hpv tipi ( özellikle Hpv tip16 ve HpV Tip 18),  kişinin bağışıklık sistemi, virüsün virulansı yani  hastalık yapma kapasitesi durumuna göre  rahim ağzında(serviks)  yerleşip  CIN1-2-3  , LGSIL HGSIL diye adlandırılan kanser öncesi lezyonlar    ve zamanla  rahim ağzı  kanserine neden olabilir.Özellikle Hpv tip16 ve HpV Tip 18  çok önemlidir.HPV taramaları pozitifse hangi tip olduğu  erken tanı ve tedavide açısından çok önemlidir..
****Özellikle erken dönemde tespit edilen Hpv vücuttan atılabilir. Uzun süre mukozal temas  ve tutulum kanser öncesi lezyonlara neden olabilir.Hpvnin negatife dönmesi için  bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.Sigara kullanımı rahim ağzı kanserinde önemli bir etkendir bu nedenle bırakılmalıdır.Bazı besin takviyeleri   tedaviye eklenebilir  Dengeli beslenme,düzenli uyku,stres yönetimi, yaşam kalitesini düzenlemek bağışıklığı güçlendirir  Kişiye özel fonksiyonel tıp ve özellikle ozon tedavi kupa hacamat  gibi geleneksel tıp yöntemleri  ,Iv glutatyon ve vitamin uygulamaları faydalıdır.

HPV RİSK GRUPLARI NELERDİR?
Düşük risk grupları:6-11-40-42-43-44-54-61-62-70-71-72-81-83-84-85-89
Yüksek risk grupları16-18-31-33-35-39-45-51-52-56-58-59-66-68
Muhtemel yüksek: 26-53-73-82
HPV TEDAVİ  YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Yüksek riskli tiplerden birisi pozitif çıktıysa erken tanı için kolposkopi  yapılması gereklidir. Sonuçlara göre belli bir algoritmaya göre  takip edilir yada ileri cerrahi yöntemler uygulanır Leep konizasyon veya  soğuk konizasyon özellikle doğurganlık durumu korunarak yapılmalıdır.(Leep;Loop Electrosurgical Excision Procedure” kelimelerinin baş harfinden oluşan bir cerrahi müdahale tekniğidir.)

Bu makale 14 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mine Tüzel

1968 yılında Gaziantep’te dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Samsun, Gaziantep ve İzmir’de tamamlamıştır. 1986’da İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nden mezun olmuştur. Ardından 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1992-1998 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ihtisasımı tamamlamıştır. 1998-2006 yılları arasında Malatya ve Afyon Sandıklı Devlet Hastanelerinde kadın doğum uzmanı olarak çalışmıştır. 2006-2023 yılları arasında İstanbul’da çeşitli sağlık kuruluşlarında görev aldım. Bunlar arasında Maltepe Bölge Hastanesi, Acıbadem Etiler İnternational Tıp Merkezi, Üsküdar Yunus Emre Hastanesi, Medicana Çamlıca Hastanesi, İstanbul Bölge Hastanesi ve Özel Kardelen Tıp Merkezi ve  Acıbadem Bodrum Hastanesi bulunmaktadır.     Halen İzmir de özel kliniğimde danışa ...

Etiketler
Hpv
Op. Dr. Mine Tüzel
Op. Dr. Mine Tüzel
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube