Hissettiğimiz tek duygu öfke değildir…

Hissettiğimiz tek duygu öfke değildir…

Duygularınızı hangi sıklıkla ifade ediyorsunuz? Duygularınızı tanıyor musunuz? Duygularınızı ifade etmenin sizi güçsüz göstereceğini mi düşünüyoruz? İfade edebildiğiniz tek duygu öfke mi? Duygularınızı ifade edememek sizde anksiyete ve kaygı yaratıyor mu? Duygularınızı daha kolay ifade edebilmek ister miydiniz?

Duyguları ifade etmek ne hissettiğini tanımlamak ve dışa vurmak anlamına geliyor. Hissettiğiniz duygu ne olursa olsun hem sözlü hem de sözsüz anlatabilme becerisi de diyebiliriz. Ne yazık ki toplumumuzda duygularını ifade edebilen oldukça nadir insanla karşılaşıyoruz. Çünkü bizim kültürümüz “Erkekler ağlamaz, kadın dediğin çok konuşmaz” gibi cümlelerle bize kendimizle aramıza bir duvar örmeyi öğretti. Peki, duygularını ifade etme olanağı tanınmayan kadın ve erkek, ne kadar mutlu? Ne kadar kaygılı? Toplumumuz bu durumdan ne kadar etkileniyor? Şöyle söyleyebilirim ki, Türkiye anksiyete ve depresyonda Avrupa’da birinci oldu. Özellikle de erkeklerin bu durumdan daha çok etkilendiğini düşünüyorum. Çünkü erkeklerin duygusunu ifade etmelerine asla imkân tanınmadı.  Üzüntü gibi bir duygunun ifadesini çocuk rol model olan babasında da hiç göremedi. Babasının, duygu ifade etme şeklini öğrenmeye çalıştı.  Görebildiği tek duygu ise “öfke”ydi. Sanıldığının aksine duyguları ifade etmemek ne yazık ki onları yaşamamak anlamına gelmiyor. Hatta çoğu zaman o duyguları yaşayıp bastırmak ya da maskelemek anlamına geliyor. Duygular ifade edilmediğinde kaygı ve öfke yönetimi sorunlarına yol açabiliyor. Size bu içinizdeki öfke duygusunu hafifletmek için birkaç ipucu vermeme ne dersiniz?

İşte birkaç ipucu:

Duygu ifade etmenin ilk adımı duyguları tanımaya başlamaktır. Örneğin olumsuz bir durum yaşandığında bedeninizden izleyebilirsiniz. Kaygı duyduğunuzda midenizde bir kasılma hissederken, öfkelendiğinizde yüzünüzde bir sıcaklık, üzüntü duyduğunuzda ise boğazınızda bir düğüm hissedebilirsiniz.

Öfke yaşadığınızda kendinize sorun! Yaşadığım diğer duygular ne olabilir? Üzgün ya da korkuyor da olabilir miyim?

Hissettiğiniz duyguları isim vermeye çalışın. Şu an hissettiğim duygular neler? Bunları yazabileceğiniz bir defter de faydalı olacaktır.

Duyguları tanımlamanın ve ifade etmenin öğrenilebilir bir beceri olduğunu unutmayın. Tıpkı bisiklete binmek gibi… İhtiyacınız olan şey sürekli pratik yapmak…

Güvendiğiniz ve kendinize yakın hissettiğiniz kişilere hassas yönlerinizi açabilirsiniz. Bir risk alın ve onlarla duygularınızı paylaşın. Yakınlarınızla özellikle de partnerinizle duygularınızı ifade ederek bağ kurmak sizi rahatlatabilir.

Uzman Psikolog Damla KANKAYA                                      

Psikolog Sude Ceylin BARS                                            

Kaynakça:

Can Şişman - Senim Tanay Karakuş, “Koronavirüs etkisi! Türkiye anksiyete ve depresyonda Avrupa birincisi oldu” Milliyet Gazatesi ( 31.10.2021)

Erişim adresi: https://www.milliyet.com.tr/gundem/koronavirus-etkisi-turkiye-anksiyete-ve-depresyonda-avrupa-birincisi-oldu-6630951

Yaprak Çetinkaya ( 2015), Duygularını tanı ifade et kazan.

Bu makale 10 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Aile
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube